Spanje overweegt eind te maken aan ‘gouden visum’-regeling

door admin
Spanje overweegt eind te maken aan 'gouden visum'-regeling

Dit wordt bevestigd door bronnen van het ministerie van Sociale Zekerheid onder leiding van minister José Luis Escrivá en door bronnen van Más País, de partij onder leiding van Íñigo Errejón, die over deze maatregel onderhandelt met het ministerie.

Het Golden Visa-programma verleent verblijfsrechten in de Schengenzone aan buitenlanders die investeren in onroerend goed in het land. Het werd in 2013 ingevoerd en sindsdien zijn er 11.464 individuele autorisaties verleend. Daar komen nog eens 19.805 machtigingen voor gezinshereniging bij. In totaal is aan 31.000 mensen een verblijfsvergunning verleend, in 94% van de gevallen op basis van de aankoop van woningen.

Na de Brexit werd het programma ook voor gefortuneerde Britten interessant en tegenwoordig zijn er vooral veel mensen uit China en landen uit het Midden-Oosten die er gebruik van maken. In 2022 verleende Spanje 2.462 verblijfsvergunningen aan investeerders die onroerend goed kochten voor meer dan een half miljoen, een stijging van bijna 60% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Spaans staatsburgerschap te koop

Iñigo Errejón van de partij Más País verklaarde dat het niet mogelijk moet zijn om Spaans staatsburgerschap te kopen. Volgens de politicus zouden de gouden visa hebben geleid tot een sterke stijging van de huizenprijzen en het verdrijven van de lokale bevolking zonder dat er nieuwe banen zijn gecreëerd. Errejón voerde aan als argument dat de gouden visa in tegenstelling tot hun verklaarde doel om meer financiële rijkdom het land binnen te brengen, eigenlijk niet gunstig zijn voor de nationale economie. 

Het ministerie van Sociale Zekerheid heeft nog geen plannen bevestigd om het programma te beëindigen. Een functionaris die bekend is met de besprekingen zei dat er nog geen overeenstemming is bereikt en dat het ministerie voorstellen hieromtrent van politieke partijen aan het bestuderen is.

Spanje overweegt nu strengere eisen voor gouden visumaanvragen, volgens een  bericht in de krant El Pais. Mogelijk zou het bedrag dat besteed moet worden om voor een Golden Visa in aanmerking te komen worden verdubbeld.

EU ziet veiligheids- en witwasrisico’s

De Europese Commissie heeft de EU-landen opgeroepen om programma’s te beëindigen waarmee investeerders staatsburgerschap kunnen verkrijgen. Daarbij zouden ze de controle op de uitgifte van verblijfsvergunningen aan moeten scherpen vanwege veiligheids- en witwasrisico’s. Portugal heeft al aangekondigd een soortgelijk plan te beëindigen. Ook Ierland, Griekenland en Malta hebben hun gouden-visum-programma’s aangepast of geschrapt.

Errejon noemde de gouden visa een “achterdeurprivilege” voor miljonairs, waardoor Spanje een soort “kolonie” wordt die vaak zwart geld aantrok.

Lees ook: Gouden Visa Spanje: residentie door investering

Dit vind je misschien ook leuk