Spanje start met vaccineren tegen apenpokken

door admin
Spanje start met vaccineren tegen apenpokken

Het gaat hierbij alleen om de mensen die in nauw contact zijn geweest met een persoon die besmet is én alleen wanneer er sprake is van een verlaagde weerstand, onderliggende ziekte of een andere reden waarom de persoon ernstig ziek kan worden na een besmetting. Het besluit om vaccinatie voor deze groep goed te keuren kwam op donderdag 9 juni van de gezondheidscommissie.

Hoeveel gevallen van apenpokken zijn er in Spanje?

“Afhankelijk van de ontwikkeling van het virus kan worden besloten om deze doelgroep later uit te breiden”, zo meldde het Ministerie van Volksgezondheid. Tot en met donderdag bevestigt het Ministerie dat er 242 positieve gevallen van apenpokken zijn geregistreerd in Spanje. Uit onderzoek door het Gezondheidsinstituut Carlos III blijkt dat ongeveer de helft van het aantal onderzochte monsters positief test op het apenpokkenvirus.

Deskundigen adviseren gezondheidscommissie Spanje over apenpokken

De gezondheidscommissie, die bestaat uit het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers uit autonome regiobesturen, kwam donderdag bijeen en analyseerde voorstellen van deskundigen hoe om te gaan met de verspreiding van het virus en om de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen.

Volgens een woordvoerder van Volksgezondheid zullen regionale medische diensten vaststellen of een patiënt een vaccin nodig heeft. Zij zijn ook degenen die vervolgens de aanvraag voor een vaccin indienen bij het Spaanse Geneesmiddelenbureau (AEMPS). De geraadpleegde deskundigen hebben ook voorgesteld om zorg- en laboratoriumpersoneel toe te voegen aan de doelgroep omdat zij dagelijks bloot worden gesteld aan het virus. Hier is echter nog geen besluit over genomen, zo schreef El País op 9 juni.

Zeer beperkte beschikbaarheid vaccins

Voor dit virus zijn er goedgekeurde antivirale middelen beschikbaar maar de voorraad ervan is zeer beperkt, zo verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie eerder deze week. Om een idee te geven: Op 6 juni kreeg Spanje slechts 200 doses van het vaccin toegestuurd. Daarom heeft het Ministerie besloten om voorlopig alleen deze groep te vaccineren.

Dit vind je misschien ook leuk