Spanje stuurt militairen naar Slowakije en meer troepen naar Roemenië

door admin
Spanje stuurt militairen naar Slowakije en meer troepen naar Roemenië

De regeringsleider zal een persconferentie geven aan het einde van de top om de details over de Spaanse deelname op te helderen, zoals het aantal troepen dat zal worden gestuurd.

Momenteel wordt het bataljon in Slowakije geleid door Tsjechië (dat 650 soldaten heeft gestuurd) en Spanje nam tot nu toe niet deel. In totaal heeft de internationale troepenmacht in Slowakije ongeveer 2.000 troepen, met deelname van Tsjechische, Duitse, Poolse, Sloveense, Amerikaanse en Nederlandse militairen.

Vier nieuwe bataljons

De NAVO-landen hebben vorig jaar tijdens de buitengewone top in Brussel, die werd gehouden na de Russische invasie van Oekraïne, besloten om vier nieuwe internationale bataljons in Hongarije, Bulgarije, Slowakije en Roemenië op te richten. Deze bataljons voegden zich bij de vier andere bataljons die al sinds 2017 gestationeerd waren in Polen, Estland, Letland en Litouwen.

Verhoging van het aantal Spaanse troepen in Roemenië

Sánchez heeft ook aangekondigd dat Spanje het aantal troepen zal verhogen dat is ingezet in de missie in Roemenië, waar ongeveer veertig troepen verantwoordelijk zijn voor de werking van een radar van de Mobile Air Control Group (GRUMOCA).

De Spaanse regering benadrukt dat zowel de inzet van troepen in Slowakije als de toename van troepen in Roemenië een verdere demonstratie is van de betrokkenheid van Spanje bij de NAVO.

De premier, vergezeld door de minister van Defensie, Margarita Robles, en de minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, benadrukte het belang van de top die deze dagen plaatsvindt, waarin het strategisch concept van de Alliantie zal worden ontwikkeld, zoals goedgekeurd tijdens de bijeenkomst vorig jaar in Madrid.

De top, die op dinsdag begint, vindt een jaar na die overeenkomst plaats, waarbij Rusland werd aangewezen als een directe dreiging en een nieuwe strategie werd vastgesteld om de Russische agressie af te schrikken.

Dit vind je misschien ook leuk