Spanje telt hoogste werkloosheid van gehele OESO

door admin
Spanje telt hoogste werkloosheid van gehele OESO

Twee jaar na aanvang van de coronapandemie staat Spanje er beter voor dan in prepandemische tijden op het gebied van werkloosheid. Toch komt Spanje er niet best uit als de werkloosheid van het land wordt vergeleken met andere landen. In 2022 is Spanje het land met de hoogste werkloosheid van alle landen die onderdeel zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Spaanse werkloosheid met kop en schouders boven OESO-gemiddelde uit

In februari 2022 is 12,6 procent van de actieve arbeidsbevolking van Spanje werkloos. Het gemiddelde percentage van de Europese Unie is vastgesteld op 6,2 procent en die van de OESO op 5,2 procent. Buurlanden zoals Frankrijk (7,4%), Portugal (5,8%) en Italië (8,5%) laten ook beduidend lagere werkloosheidspercentages zien. Van alle OESO-landen komen Colombia (12,5%) en Griekenland (11,9%) het dichtstbij het werkloosheidsniveau van Spanje.

Werkloosheid Spanje gehalveerd sinds financiële crisis

Terwijl Spanje ook na de pandemie de hoogste werkloosheidscijfers laat zien, is dit verre van een record voor het land. Tijdens de economische crisis van 2012 tot 2014 bereikte de werkloosheid een hoogtepunt van 26 procent van de beroepsbevolking.

Sinds de pandemie is er een aanzienlijke hoeveelheid banen bijgekomen waardoor de werkloosheid sinds de crisis meer dan gehalveerd is. In 2021 daalde de werkloosheid in Spanje harder dan ooit. Ondanks deze records slaagt Spanje er niet in om de kloof te dichten met de rest van de OESO-landen.

OESO telt laagste werkloosheid sinds 2001

Met een gemiddeld werkloosheidspercentage van 5,2 procent binnen de OESO is het cijfer voor het eerst lager dan voor de pandemie. Dit percentage is tevens het laagste werkloosheidsniveau sinds het begin van de metingen in 2001. De OESO benadrukt dat het werkloosheidscijfer niet helemaal een exacte weergave geeft van het aantal mensen dat werk zoekt. Dit omdat sommige mensen niet actief op zoek zijn naar een baan of daar niet beschikbaar voor zijn.

Dit vind je misschien ook leuk