Spanje verlaat het WK voetbal 2022 na winst van Marokko

door admin

Vóór het treffen van dinsdag 6 december stonden Spanje en Marokko drie keer tegenover elkaar in een wereldkampioenschap. De eerste ontmoeting tussen deze landen was in 1961 in de Afrika-Europa groepsfinale van de FIFA Wereldbeker. Toen won Spanje met 1-0. Minder dan twee weken later ontmoetten ze elkaar daar weer en Spanje zegevierde met 3-2.

Meer recent stonden Spanje en Marokko tegenover elkaar in de groepsfase van het WK 2018. Het resultaat was toen een 2-2 gelijkspel. In die wedstrijd stonden verschillende spelers opgesteld die ook vandaag meededen.

Spanje v Marokko FIFA Wereldbeker 2022

Het grootste deel van de eerste helft domineerde Spanje de wedstrijd. Marokko speelde vooral verdedigend. Hoewel de Marokkaanse ploeg wel kansen op doel kreeg, leek Spanje maar één echt goede kans te hebben om te scoren. Die kwam in de 26e minuut toen Asensio zich losmaakte van de Marokkaanse verdediging, maar zijn inzet raakte de zijkant van het net.

De wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld. Marokko kreeg vlak voor rust een goede kans, maar Aguerd miste. Slechts één minuut blessuretijd werd toegevoegd aan de eerste helft die 0-0 bleef.

Bekijk ook: Feestende Marokkanen in Spanje na overwinning op La Furia Roja

Spanje had wel kansen, maar er leek nooit iemand in het strafschopgebied te zijn die een voorzet kon afronden. Ondertussen bleef Marokko gedisciplineerd verdedigen en wachten op een scoringskans vanuit de counter. Echter, na 90 minuten plus blessuretijd was de stand nog steeds 0-0 dus werd de wedstrijd verlengd met twee keer een kwartier.

Extra tijd

Marokko kreeg een goede kans toen Ounahi de bal behendig doorpaste naar Cheddira. Waarop Cheddira één tegen één met doelman Simon kwam te staan. Cheddira schoot laag in, maar Simon redde hem nog net met zijn been. In de rust van de extra tijd was de stand nog steeds 0-0. Spanje domineerde nog steeds het spel en leek het meest kansrijk om te scoren. Maar de Marokkaanse verdediging was uitstekend en de Marokkaanse counter bleef een loerend gevaar. Spanje kreeg op het laatste moment nog een kans die op de paal belandde. Ook de verlenging eindigde op 0-0, waardoor de wedstrijd door strafschoppen zou worden beslist.

Strafschoppen

Spanje mocht de kant kiezen waar de strafschoppen genomen zouden worden en koos voor de kant waar de relatief kleine schare Spaanse fans zat. Marokko mocht beginnen. Sabiri stapte naar voren en scoorde. Sarabia van Spanje was de volgende, maar scoorde niet. Daarna was het de beurt aan Ziyech die de bal scherp inschoot voor Marokko. Soler miste vervolgens de tweede kans voor Spanje.

De derde penalty van Marokko ingeschoten door Benoun werd gepakt door Simon. Spanje had nog een laatste kans, maar Busquets schoot zwak in en de bal was een makkelijke prooi voor de Marokkaanse keeper Yassine Bounou. De Marokkaan Hakimi, notabene opgegroeid in Madrid, schoot de laatste strafschop raak en zorgde daarmee voor de overwinning voor Marokko en een plaats in de kwartfinales. De duidelijk zwaar teleurgestelde Spaanse spelers kunnen hun spullen pakken en de aftocht blazen.