Spanje wil gezond boodschappenmandje voor vaste en lage prijs

door admin
Spanje wil gezond boodschappenmandje voor vaste en lage prijs

Volgens ministers Yolanda Díaz van Werkgelegenheid en Alberto Garzón van Consumentenzaken zouden grote supermarkten een boodschappenmand met gezonde levensmiddelen moeten samenstellen en aanbieden tegen een vaste en lage prijs. Dit voorstel deden beide ministers op donderdag 8 september om de financiële druk op consumenten in Spanje te verlichten in tijden van hoge inflatie.

Frankrijk voerde het verantwoorde en goedkope boodschappenmandje eerder al in

Dit concept is echter niet nieuw; in Frankrijk werd dit concept begin 2011 door president Sarkozy geïntroduceerd onder de naam ‘Le panier des essentiels’ (het mandje met essentiële producten). Tijdens deze crisis moedigde de Franse regering supermarktketens aan om zo’n mandje samen te stellen. Enkele maanden later tekenden tien ketens een overeenkomst met de Franse regering en kwamen ze allemaal met hun eigen samengestelde mandje.

Afgelopen woensdag introduceerde de Carrefour, een van de grootste supermarktketens van Frankrijk, opnieuw een eigen ‘panier des essentiels’. De Franse supermarkt biedt nu een pakket met 30 verantwoorde producten aan voor 30 euro.

Spanje bespreekt voorstel op zeer korte termijn

Díaz en Garzón zouden graag een soortgelijke overeenkomst bereiken tussen grote distributeurs en consumentenverenigingen die gezamenlijk gaan bepalen welke producten er in zo’n mandje moeten zitten. Vooralsnog is vanuit de ministeries de enige voorwaarde dat de producten gevarieerd, vers en voedzaam zijn.

Indien deze maatregel wordt goedgekeurd binnen de Spaanse regering dan zal deze vrij snel worden ingevoerd en minstens tot na Kerstmis van kracht zijn. Op maandag 12 september zal het voorstel worden besproken tijdens de komende Ministerraad.

Dit vind je misschien ook leuk