Spanje wordt 17e op het Eurovisie Songfestival (video)

door admin
Spanje wordt 17e op het Eurovisie Songfestival (video)

Of je het nu leuk vindt of niet, het Eurovisie Songfestival trok vorig jaar meer dan 160 miljard kijkers. Deze jaarlijkse muziekwedstrijd brengt landen uit heel Europa en daarbuiten samen om hun muzikale talenten te laten zien.

De wedstrijd wordt gehouden sinds 1956 en is uitgegroeid tot een iconisch evenement op de Europese culturele kalender en trekt miljoenen kijkers en fans van over de hele wereld.

Op het Eurovisie Songfestival 2023 deden deelnemers uit 37 landen mee. Elk deelnemend land kiest een lied om hen te vertegenwoordigen in de competitie, dat vervolgens live op het podium wordt uitgevoerd voor een wereldwijd publiek. De winnaar van de wedstrijd wordt bepaald door een combinatie van jurystemmen en publieksstemmen, waarbij elk land punten toekent aan hun favoriete liedjes.

Muzikale diversiteit

Een van de meest unieke aspecten van het Eurovisie Songfestival is de diversiteit aan muziekstijlen en culturele invloeden die in de competitie vertegenwoordigd zijn. Van pop en rock tot folk en traditionele muziek, de competitie biedt een platform voor een breed scala aan muzikale genres en stijlen.

Het Eurovisie Songfestival heeft door de jaren heen de carrières van vele beroemde muzikanten op gang gebracht, waaronder ABBA, Celine Dion en Conchita Wurst. Het is echter ook de bron van controverse en debat geweest, waarbij sommige critici beweerden dat de competitie te commercieel is geworden en dat het stemsysteem gericht is op bepaalde landen.

De winnaar van vorig jaar

Kalush Orchestra uit Oekraïne won vorig jaar. Ze vormden een uitloper van de rapgroep Kalush, die zich richtte op het vermengen van moderne hiphopgeluiden met de motieven die te vinden zijn in de traditionele muziek en kunst van Oekraïne.

Dit jaar, toen ze de show openden, werden ze vergezeld door Kate Middleton, de prinses van Wales, die piano speelde. De inleiding werd vooraf opgenomen vanuit The Crimson Drawing Room van Windsor Castle.

Het evenement van dit jaar

Normaal gesproken organiseren de winnaars van het voorgaande jaar het evenement. Vanwege de aanhoudende situatie in Oekraïne, na de Russische invasie, speelde het VK namens hen gastheer. De halve finales en finale vonden plaats in de Liverpool Arena.

Finale

De halve finales vonden plaats op dinsdag 9 en donderdag 11 mei, de finale vond op zaterdagavond plaats. In totaal haalden 26 landen de finale. Deze omvatten het VK, Spanje, Oekraïne en favorieten, waaronder Zweden, die niet teleurstelden. Uiteindelijk won Loreen uit Zweden met het nummer “Tattoo”. Loreen werd met haar overwinning bovendien de enige vrouwe die tweemaal het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. De enige man die dat deed, was Johnny Logan uit Ierland. Het was echter de jurystemming die ervoor zorgde dat de Zweedse zangeres de nummer één plek bereikte, ook al werd ze tweede in de openbare stemming. Finland eindigde op nummer twee, maar won wel de publieksstemming.

Eurovisie 2024

Zweden zal daarom het evenement van 2024 organiseren, dat toevallig de 50e verjaardag markeert van ABBA’s gedenkwaardige overwinning met “Waterloo”.

Spanje en het songfestival

De winnares van Benidorm Fest 2023, Blanca Paloma voerde “Eaea” uit. Deze krachtige uitvoering was een flamenco-eerbetoon aan haar grootmoeder, Carmen. Blanca Paloma en haar team van dansers eindigden de wedstrijd op de 17e plaats.

Zowel Spanje als het VK, Frankrijk, Duitsland en Italië behoren tot de “big 5” die hun plaats in de finale van dit jaar al hadden veiliggesteld. Dit deden ze door grote financiële bijdragen te leveren aan het iconische evenement. 

Spanje heeft in totaal twee keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. De eerste overwinning vond plaats in 1968 met het nummer “La, la, la” gezongen door Massiel. Het lied, geschreven door Ramón Arcusa en Manuel de la Calva, was een vrolijk en energiek nummer dat een grote hit werd in heel Europa. Deze overwinning was een mijlpaal voor Spanje, aangezien het de eerste keer was dat het land het Songfestival won.

De tweede overwinning van Spanje vond plaats in 1969 met het lied “Vivo cantando” gezongen door Salomé. Dit nummer, geschreven door María José de Cerato en Aniano Alcalde, had een meer traditionele Spaanse sound en wist het publiek te charmeren. Het was opmerkelijk dat Spanje twee opeenvolgende jaren het Songfestival won.

Dit vind je misschien ook leuk