Spanje ziet voorlopig af van nieuwe lockdown ondanks stijgende cijfers

door admin
Spanje ziet voorlopig af van nieuwe lockdown ondanks stijgende cijfers

Sinds de kerst lopen de dagelijkse corona-aantallen steeds verder op en rijst de vraag onder deskundigen of Spanje terug moet naar een volledige lockdown zoals vorig jaar werd afgekondigd. Dinsdag werd namelijk wederom een record bereikt met 23.700 nieuwe coronagevallen en 352 sterfgevallen op een dag.

Spanje denkt niet over opnieuw een strenge lockdown

Het ministerie van Volksgezondheid van Spanje liet woensdag weten dat een lockdown van heel Spanje vooralsnog niet in de planning ligt. Staatsecretaris Calzón vertelde aan de Spaanse nieuwszender Cadena Ser dat de regering met de huidige instrumenten – de avondklok, het beperken van samenkomsten en het perimetrisch afsluiten van gebieden – probeert om het virus in te dammen.

Sommige Spaanse regio’s willen maatregelen aanscherpen

Toch vragen sommige regio’s, zoals Castilië en León, om opnieuw een strenge lockdown af te kondigen van veertien dagen. Volgens de regiominister van Volksgezondheid is deze manier zeer effectief. De huidige Staat van Alarm in Spanje voorziet echter niet in de mogelijkheid van autonome regio’s om een strenge lockdown in te stellen en hiervoor is dan ook toestemming van de Spaanse overheid nodig.

Wat doen andere landen in Europa?

Andere landen in Europa hebben deze maatregelen wel weer opnieuw ingesteld om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Zo besloot Duitsland tot een lockdown waar scholen en niet-essentiële winkels zijn gesloten tot 31 januari. Ook het Verenigd Koninkrijk bevindt zich momenteel in een strenge algehele lockdown die volgens de premier tot maart zou kunnen duren.

Nederland zit sinds medio december in een strengere lockdown waar niet-essentiële winkels en scholen zijn gesloten. Volgende week wordt in Nederland besloten of de beperkingen kunnen worden versoepeld maar de vooruitzichten zijn vooralsnog niet erg positief.

Dit vind je misschien ook leuk