Luchtvervuiling Spanje met 64 procent afgenomen door lockdown

door admin
Luchtvervuiling Spanje met 64 procent afgenomen door lockdown

Allereerst is de lucht in de grote Europese steden al helderder dan in jaren is waargenomen. Vanuit China en Italië verschenen recent al satellietbeelden waarop een sterke reductie in luchtvervuiling is te zien. Nu is op beelden van het Europese ruimteagentschap ESA te zien dat de hoeveelheid stikstofdioxide in heel Europa, en dus ook in Spanje sterk is afgenomen tussen 14 en 25 maart ten opzichte van de maand maart vorig jaar.

Op 14 maart werd in Spanje de noodtoestand uitgeroepen en ging de periode van ‘confinamiento’ (opsluiting) van start. De beelden zijn afkomstig van de satelliet Copernicus Sentinel-5P en tonen een sterke reductie aan van de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht van de grootste Spaanse steden, zoals Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia. Waar op de beelden van vorig jaar maart nog intens rode vlekken te zien zijn, is dat op beelden van de afgelopen twee weken sterk verminderd. De vermindering ten opzichte van de situatie zonder lock down gezien over heel Spanje is 64 procent en die in Barcelona 83 procent en Madrid 73 procent. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door de Technische Universiteit in Valencia.

Naast Italië en Spanje hebben nog zes andere Europese landen een lockdown afgekondigd: Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Griekenland en Roemenië. ESA toonde ook beelden met een significante afname van stikstofdioxide in de luchten van steden als Parijs, Milaan en Rome.

Wetenschappers van het KNMI in Nederland stellen ook een sterke reductie in stikstofdioxide vast in de Europese steden. Zij baseren zich op gegevens gegevens van de Copernicus Sentinel 5P satelliet om het klimaat en de vervuiling in Europa te volgen en wijzigingen in kaart te brengen. Henk Eskes van het KNMI legt uit dat op basis van de gegevens van één dag geen conclusies getrokken kunnen worden. ‘De concentraties van stikstofdioxide in de lucht variëren per dag als gevolg van de veranderingen in het klimaat. Door een langere periode, bijvoorbeeld tien dagen te observeren, middelt de meteorologische variabiliteit uit en beginnen we de impact te zien van wijzigingen in de menselijke activiteit’.

Het KNMI werkt samen met wetenschappers uit de hele wereld en is gestart met het maken van een veel gedetailleerdere analyse. Hierbij wordt gebruik gemaakt van terrestrische (Aardse) en meteorologische gegevens en omgekeerde modellen om de geobserveerde concentraties te interpreteren met als doel een inschatting te kunnen maken van de invloed van de lock down maatregelen op de luchtvervuiling. Het gaat om een ongekende afname in luchtvervuiling, niet alleen in Spanje, maar wereldwijd. 

Klik hier om het verschil te zien op de kaart van Spanje tussen maart 2019 en 14 tot en met 25 maart 2020.

Dit vind je misschien ook leuk