Spanje en Portugal vragen EU om hulp wegens droogte

door admin
Spanje en Portugal vragen EU om hulp wegens droogte

De Europese commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, zei dinsdag op Twitter dat hij zijn Zuid-Europese collega’s heeft ontmoet. Dit gebeurde in de marge van de informele bijeenkomst van dit departement in Straatsburg.

Ongebruikelijke winterdroogte

Wojciechowski sprak met de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas en zijn Portugese evenknie, Maria do Céu Antunes, over de impact van de ongebruikelijke winterdroogte. Gekeken wordt welke fondsen kunnen worden gemobiliseerd om de schade aan de landbouw te compenseren en de sector te ondersteunen. 

Spanje en Portugal willen deze kwestie op de agenda plaatsen van de volgende vergadering van de ministers van Landbouw en Visserij, die op de 21 februari in Brussel wordt gehouden.

Beperkingen in Portugal

Op 1 februari kondigde de Portugese regering beperkingen aan op het gebruik van verschillende dammen voor de productie van elektriciteit. Tevens gelden er beperkingen voor gebruik van water in de landbouw als gevolg van de droogte die het vasteland van Portugal treft.

Het besluit werd deels gebaseerd op de voorspellingen van het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer. Die geven aan dat er een ‘kans van 80%’ is dat 2022 een uitzonderlijk droog jaar wordt. 

Beperkingen in Spanje

Minister Planas kondigde woensdag aan dat de regering ‘de nodige maatregelen’ zal nemen in verband met de huidige droogte als het de komende 14 dagen niet regent. Gevreesd wordt zelfs voor ‘beperkingen’ op middellange termijn. Eventuele maatregelen volgen na de volgende bijeenkomst van de Raad van Landbouw- en Visserij van de Europese Unie. Planas gaf ook aan de besluiten te laten afhangen van de ontwikkelingen van het weer de komende twee weken. 

De droogte treft Spanje niet in gelijke mate. Vooral de regio’s Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, verschillende zones in Murcia, Lleida en Girona zijn getroffen. 

Dit vind je misschien ook leuk