Spanje en Portugal stellen Brussel gasprijs van maximaal 30 euro per MWh voor

door admin
Spanje en Portugal stellen Brussel gasprijs van maximaal 30 euro per MWh voor

Dit werd bevestigd door de derde vicevoorzitter en minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, tijdens haar bezoek aan de streek El Bierzo (León), waar zij het project ‘La Térmica Cultural’ presenteerde in de installaties van de thermische centrale Compostilla I.

In gezamenlijkheid

Ribera maakte duidelijk dat het gaat om een gezamenlijk voorstel dat door beide regeringen is geformuleerd en waarover met de Europese autoriteiten moet worden onderhandeld. Het bevat twee aanpassingen. Door de eerste ‘grensaanpassing’ wordt de uitvoer van elektriciteit naar andere landen vergoed tegen de prijs die overeengekomen zou zijn zonder aanpassingsmechanisme. Bij de tweede variant, waarin dit aanpassingsmechanisme al is verwerkt, zou het bedrag van meerkosten van het gas automatisch worden toegewezen aan goedkopere technologieën. 

Dertig euro 

De Spaanse en de Portugese regering hebben voorgesteld dat de prijs waartegen deze aanpassing moet plaatsvinden 30 euro bedraagt. Zij voorspelt dat de elektriciteitsprijs ‘over drie of vier weken’ kan worden ingedamd en vroeg om wat geduld. ‘Het is van belang dat het gemeenschappelijk voorstel ‘goed in elkaar zit’ en dat de mogelijke technische bezwaren van een goede werking die er kunnen zijn, goed onderzocht zijn’. 

Niettemin is er nu een strijd gaande met de Europese autoriteiten. Hoewel Brussel heeft toegezegd flexibel te zullen zijn bij het toestaan van de zogenaamde ‘Iberische uitzondering’, zijn er meningsverschillen over het prijsplafond. De 30 euro die de regeringen nastreven, zou zich vertalen in een elektriciteitsprijs van ongeveer 100 euro/MWh. De Commissie v wil niet dat het verschil tussen de Iberische groothandelsprijs en de rest van de EU-landen te groot wordt, om te voorkomen dat het huidige stelsel wordt ondermijnd of dat veel meer landen tot het stelsel willen toetreden.

Ingrijpen belangrijk voor Spaanse regering

Ribera benadrukte dat de Spaanse regering het ‘van essentieel belang acht om in te grijpen’ om de kosten van elektriciteit te verlichten en sprak haar dankbaarheid uit voor het ‘begrip’ van de rest van de Europese leiders voor de Iberische uitzondering. Volgens Ribera is de elektriciteitsprijs sinds de zomer van 2021, toen de spanningen begonnen over de levering van gas uit Rusland aan Europa, ‘absoluut buiten elk normaal of voorspelbaar patroon’ gevallen, wat verklaart waarom zowel de prijs voor 2021 als die voor 2022 ‘ver boven’ alle historische gegevens liggen. 

Uitzonderlijke en tijdelijke maatregel

Premier Pedro Sánchez kondigde maandag al aan dat Spanje en Portugal deze week een ‘uitzonderlijke en tijdelijke’ maatregel aan Brussel wilden voorleggen om een referentieprijs voor gas vast te stellen, nadat zij tijdens de Europese Raad van vrijdag een uitzondering voor het Iberische schiereiland’ wisten te bereiken die lagere elektriciteitsprijzen in beide landen mogelijk maakt.

Geen verstoring Europese elektriciteitsmarkt

Sánchez benadrukte dat deze maatregel ‘geen subsidiëring van gas inhoudt, geen stimulansen voor hernieuwbare energiebronnen of elektriciteitsstromen tussen landen afbreekt’ en Spanje en Portugal in staat zal stellen ‘de elektriciteitsprijzen onmiddellijk aanzienlijk te verlagen’ en zonder ‘verstoring’ van de Europese elektriciteitsmarkt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de goedkeuring door de Europese Commissie op zeer korte termijn zal worden verleend en de volgende dag in het Staatsblad zal worden goedgekeurd met onmiddellijke gevolgen voor de elektriciteitsrekeningen van de burgers’, benadrukte hij.

Sánchez legde deze woensdag in het Congres van Afgevaardigden ook uit dat de kosten van deze maatregel door het energiesysteem zelf zouden worden gedragen, met andere woorden, er zijn geen subsidies noch overheidssteun mee gemoeid.

Dit vind je misschien ook leuk