Spanning in Santiago stijgt vanwege massa’s pelgrims

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spanning in Santiago stijgt vanwege massa's pelgrims

Desondanks ziet het regiobestuur van Galicië nog ruimte voor meer. Toen de boekhandel Couceiro 16 jaar geleden zijn deuren opende in het historische hart van Santiago de Compostela was er nog geen enkele souvenirwinkel. Sinds de pandemie zijn zes winkels om de boekhandel heen verdwenen en door souvenirwinkels vervangen.

Het massale toerisme, waaronder honderdduizenden pelgrims die de Camino de Santiago volbrengen, heeft geleid tot een stijging van de huurprijzen en een afname van beschikbare woningen in de stad. Dat, samen met wangedrag van sommige bezoekers tijdens het hoogseizoen, veroorzaken irritatie bij de bewoners.

Op zoek naar “duurzaam en bewust toerisme”

Het nieuwe gemeentebestuur is zich volgens de Spaanse krant Eldiario.es bewust van de problematiek en op zoek naar “duurzaam en bewust toerisme”. Desondanks blijft de Xunta de Galicia zich focussen op kwantitatieve groei. De regiopresident Alfonso Rueda stelt: “Ik blijf denken dat Galicië de mogelijkheid heeft om vanuit toeristisch oogpunt te blijven groeien, met gevoel”.

Druk van hoeveelheid bezoekers op lokale leven

Cijfers bevestigen de toenemende perceptie dat toerisme de kleine stad in het noordwesten van Spanje overspoelt. Volgens gegevens van het statistiekbureau INE ontving de stad alleen in juni 95.691 bezoekers. Dit aantal is hoger dan juni vorig jaar, toen 87.640 bezoekers de stad aandeden. Het aantal inwoners van Santiago is 98.179 dus die aantallen verklaren wel enigszins de druk op Santiago. 

Bekijk ook: Recordaantal bezoekers en pelgrims op de Camino de Santiago

Vier problemen

Mon Vilar, de president van de buurtvereniging A Xuntanza van de centrale wijk San Pedro, identificeert vier problemen: de hoge huurprijzen, het gebruik van openbare ruimte, straatreiniging en geluidsoverlast.

De huidige burgemeester, Goretti Sanmartín van de nationalistische Galicische partij BNG, leidt een coalitieregering met Compostela Aberta. Haar verantwoordelijke voor Toerisme presenteerde vorige week een Gedragscode voor de reiziger met “12 basisprincipes”:  medeverantwoordelijkheid, diversiteit, authenticiteit, uniciteit, omgevingskwaliteit, akoestische kwaliteit, visuele kwaliteit, voetgangersvoorkeur, veiligheid, recht op rust, rust en gastvrijheid.

Toeristenbelasting ligt op tafel

Sanmartín hoopt op haar eerste bijeenkomst als burgemeester met de regiopresident de regulering van het toerisme te bespreken. “De implementatie van de toeristenbelasting zal op tafel liggen. Die zal bijdragen aan het oplossen van kwesties zoals schoonmaak, veiligheid of behoud van erfgoed”, zegt ze. Maar Rueda en zijn kabinet hebben niets anders dan aarzelingen en problemen getoond. Zij lijken ervoor te kiezen om de steeds luider wordende klachten van de inwoners van Santiago te negeren. “In de campagnes voor het toerisme van de Xunta komen vooral lege landschappen en dorpen naar voren, nooit de lokale gemeenschap in de stad”, klaagt de burgemeester.

Ondertussen schrijven de conservatieve lokale kranten herhaaldelijk kritisch over het wangedrag van sommige toeristen, en vooral op het onvermogen van de autoriteiten om hier paal en perk aan te stellen. Santiago de Compostela lijkt op een kruispunt te staan, gevangen tussen de aantrekkingskracht van het toerisme en de behoefte aan een levensvatbare, duurzame gemeenschap.

Bekijk ook: “Geef ons ons huis terug”: Een oproep aan pelgrims in Santiago