Spectaculaire Fallas 2022 geteisterd door regen en wind in Spanje

door admin
Spectaculaire Fallas 2022 geteisterd door regen en wind in Spanje

Waar Valencia compleet wilde uitpakken tijdens Las Fallas 2022 valt nu toch een deel in het water. De Spaanse stad bewijst dat niemand kan ontsnappen aan de satire die gebruikelijk is voor dit straatfestival. Toch gooit de regen en wind op 17 maart roet in het eten

Valencia pakt groots uit tijdens Las Fallas 2022, de eerste redelijk normale viering van het Valenciaanse straatfestival sinds de pandemie. De bekendste gezichten, voornamelijk uit de politiek, ontkomen niet aan een vleugje donkere humor. Poppen van Sánchez, Joe Biden en minister Ayuso staan centraal tijdens het festival. En hoewel het begin van de oorlog in Oekraïne pas twee weken geleden is, ontkomt ook Poetin niet aan een rol in dit geheel.

Ook als je het nieuws niet volgt dan zijn Las Fallas altijd een goede afspiegeling van waar al wekenlang de kranten vol mee staan. Voornamelijk de levensgrote poppen van het festival verwijzen naar alledaagse gebeurtenissen waarbij niemand ontsnapt aan de cynische humor van Las Fallas.

Prijsuitreiking en andere evenementen 17 maart afgelast door regenval

Het tweede deel van de prijsuitreiking van de beste fallas zou plaatsvinden op 17 maart, maar is volgens het laatste nieuws geannuleerd vanwege het weer in Valencia. Ook de vuurwerkshow die vanavond gehouden zou worden, gaat niet door. Op het twitteraccount van de Fallas Valencia word je op de hoogte gehouden van de meest recente planning.

Kanshebber beste falla 2022

Ondanks het uitstel van de prijsuitreikingen is de Fallas de la Plaza del Pilar een van de kanshebbers voor de eerste prijs. Dit kunstwerk is gemaakt door Paco Torres. Het werk uit zijn kritiek op de huidige internationale politiek en toont een scène tussen Joe Biden, Vladimir Poetin en Xi Jinping die een verontrustend spelletje bowlen spelen met hun eigen landen in handen. Een ander deel van het kunstwerk toont emeritus-koning Juan Carlos en koning Felipe VI die de (controversiële) relatie van de monarchie met de Arabische landen laat zien.

Ook leiders binnen de Spaanse en internationale politiek moeten het ontgelden, zoals Abascal (Vox), Junqueras (ERC) en Boris Johnson. Ook wordt er geknipoogd naar de pandemie, de klimaatverandering, de vulkaanuitbarsting op La Palma en de Brexit.

Toch gaat niet alles over politiek en cynische humor. Ook zijn er fallas gemaakt van memorabele en emotionele momenten. Zo is er een kunstwerk gemaakt van Rode Kruis-vrijwilligster Luna die een knuffel geeft aan migrant Abdou die aankwam op het strand van Ceuta, middenin de migratiecrisis.

Meer beelden van de fallas van dit jaar zijn te zien in het Spaanse artikel van RTVE.

Dit vind je misschien ook leuk