Stakingen vliegveld Madrid kunnen tot 1.000 geschrapte vluchten leiden

door admin
staking Madrid vliegveld

Vakbond UGT heeft stakingen afgekondigd van de werknemers van de verkeerstorens op de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Die verkeerstorens zijn “centraal en onvervangbaar in de luchthavenactiviteiten”. De stakingen zijn gepland voor 27 en 29 maart.

De staking is op woensdag begonnen en valt samen met de tweede fase van de uittocht voor Semana Santa. UGT, de organisator van de stakingen (die op vrijdag 29 maart zullen worden herhaald), voorziet de annulering van 800 tot 1.000 vluchten. “Zonder ons, zoals bij andere groepen, kunnen vliegtuigen niet vertrekken of aankomen”, waarschuwt men.

“Absurde salarisvoorwaarden”

De vakbond legt uit voor deze mobilisatie te kiezen omdat de werknemers te maken hebben met “absurde salarisvoorwaarden als gevolg van het aanbestedingsmodel van Aena en het gebrek aan arbeidsregulering”. Volgens UGT hebben “ze geen cao”. “De bedrijven die zich sinds de oprichting van de dienst in 2011 hebben ingeschreven voor de aanbestedingen, hebben de biedingen verlaagd. Dit in de wetenschap dat ze de lonen konden verlagen en andere rechten konden elimineren”, betreurt men.

De vakbond richt zich direct tot Serveo-Skyway, het bedrijf dat de dienst verleent. “Het voorstel dat ze ons na een jaar onderhandelen over een oplossing presenteren, is de overname voor de komende jaren. Niets wordt gezegd over het erkennen van de vorige oplossing. De salarisschaal blijft onder wat de vakkenvullers van een bekende supermarkt verdienen en geen enkel verloren recht zal worden teruggegeven”.

UGT beweert dat toen de dienst werd opgericht, de werknemers 2.000 euro netto verdienden. Nu, “na 11 jaar en 25% inflatie, verdient een nieuwe medewerker het eerste jaar 1.300 netto en daarna 1.600 zonder zicht op latere salarisverbetering”. Hun salaris is in die tijd met 30% gedaald. Het is niet de eerste keer dat gekozen wordt voor belangrijke reisperiodes om stakingen te organiseren.

Dit vind je misschien ook leuk