Steun in Spaans parlement voor regulering medicinale cannabis

door admin
Steun in Spaans parlement voor regulering medicinale cannabis

Na jaren van wachten en claimen zien gebruikers van medicinale cannabis – in Spanje zijn dat er naar schatting 300.000 – een licht aan het einde van een tunnel van zelfdiagnose, huismiddeltjes en de zwarte markt.

Daarom eiste de verenigingen die patiënten vertegenwoordigen dat de gebruikers van medicinale cannabis centraal zouden komen te staan in het debat. Ook konden enkele mensen die verantwoordelijk zijn voor de medicinale programma’s van andere landen en artsen en psychiaters hun zegje doen. 

Het voorstel tot regulering is nu nog een document zonder eigen juridische waarde, maar als het een meerderheid krijgt van de kamer, is de volgende natuurlijke stap voor de regering om het in regels om te zetten. 

Patiënten en experts wegen mee

“Cannabis is een veilige stof voor de patiënt, niet alleen rekening houdend met de ervaring die is waargenomen bij het Spaanse Observatorium voor Medicinale Cannabis (OECM), maar uit onderzoeken die aantonen dat cannabis veiliger is dan andere neuroactieve stoffen die in zowel recreatieve als medische omgevingen worden gebruikt.” Dat zegt professor Manuel Guzmán van OECM. Deze vereniging pleit voor regulering die in ieder geval gestandaardiseerde preparaten uit cannabis en, idealiter, zelfkweek omvat.

Meer duidelijkheid op 23 juni

De PSOE moet op 30 mei een voorstel voor regelgeving indienen en de andere partijen hebben 10 dagen om hun bijdrage te leveren. De komende twee weken zijn om te debatteren en overeenstemming te bereiken over een tekst en deze te valideren in de Gezondheidscommissie op 23 juni. 

Inconsistentie in huidig beleid

Tijdens de hoorzittingen werd ook gewezen op de schijnbare inconsistentie van het feit dat Spanje de teelt van cannabis voor medicinale doeleinden toestaat – en steeds meer licenties verleent – ​​maar alleen voor de export: wat in het land wordt verbouwd, kan alleen in het buitenland worden verkocht.

Urgentie van regulering benadrukt

Op de laatste dag kwam nog een voorstander van regulering tussenbeide. Voorzitter Noemi Sánchez is voorzitter van de European Observatory for the Consumption and Cultivation of Cannabis (OECCC) en doctor in de neurowetenschappen. Zij verdedigde “een wet met verschillende toegangswegen, waaronder individuele en collectieve zelfkweek, evenals goedkope fytofarmaceutica.” Sánchez, zelf een gebruiker van medicinale cannabis als multiple sclerose patiënt, benadrukte de urgentie van regulering voor sommige patiënten die naar eigen zeggen niet langer kunnen wachten.

Meer lakse regelgeving nodig

Duidelijk moet worden wie medicinale cannabis moeten voorschrijven en welke producten legaal zullen zijn en wie het kan gebruiken. Verenigingen zoals de OECM pleiten voor een wat meer lakse regelgeving die het gebruik van cannabisoliën, gestandaardiseerde preparaten of masterformules die in ad-hocapotheken voor elke patiënt kunnen worden gemaakt, mogelijk maakt.

Niet zo duidelijk

De PSOE, die verantwoordelijk is voor het opstellen van het voorstel dat later door de verschillende groepen kan worden gewijzigd, is niet zo duidelijk. “De routekaart is: juridische en gezondheidsbeveiliging, [uitgifte] op medisch voorschrift en onder de paraplu van het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS). Alles wat aan een persoon wordt verstrekt, moet een medisch recept hebben en de medicijnen moeten worden voorgesteld en goedgekeurd door de AEMPS”.

Veel steun voor voorstel

De meeste partijen in het parlement zijn voorstander van regulering, met Vox die al volmondig tegen is en de PP waarschijnlijk ook, maar zich er nog niet duidelijk over heeft uitgelaten. De verwachtingen zijn hooggespannen, want als er uiteindelijk geen verordening komt, zou dit een zware tegenslag zijn voor een grote groep mensen. De realiteit is dat volgens de eerdergenoemde verenigingen in Spanje 300.000 patiënten cannabis gebruiken op de zwarte markt.

Debat in Spanje is ideologisch

Een omstandigheid die zich in de Spaanse zaak voordoet en die zowel patiënten als sommige parlementsleden verrast – vooral degenen die voor de verordening zijn – is dat in Spanje het debat wordt gemarkeerd door de links-rechts as. Met uitzondering van de PNV en het onbekende aantal Catalaanse nationalisten van Junts en de PDeCAT, steunt links de verordening en wijst rechts het af.

“Deze kwestie zou geen kwestie van links of rechts moeten zijn”, vat Muñoz Dalda’s gevoelens samen. “Het is een gezondheidskwestie”. De PP neigt naar een “nee” omdat de partij het bewijs met betrekking tot de medicinale waarde van cannabis onvoldoende acht. 

Rol cannabisclubs

Iets anders dat nog moet worden opgelost, is de rol die zal blijven voor de cannabisclubs en -verenigingen. Volgens het standpunt van de PSOE lijkt het er niet op dat in deze normatieve beweging het juridische limbo waarin die zich bevinden zal veranderen. Partijen zoals UP of organisaties zoals de OECCC hebben wel gevraagd ewel partijen zoals UP of organisaties zoals de OECCC hebben gevraagd “dat er rekening wordt gehouden met de eigenaardigheden van de Spaanse zaak, zoals de grote verspreiding van zelfkweek en cannabisclubs”.

Dit vind je misschien ook leuk