Supermarktpizza’s Spanje: slechts twee van de 150 gezond, zegt consumentenbond

door Judith Goeree
Supermarktpizza´s Spanje test OCU

Voor veel mensen is een pizza uit de supermarkt een snelle en makkelijke maaltijdoplossing. Even de oven in, geen afwas en snel een warme maaltijd. Toch blijkt uit onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU dat gemak lang niet altijd samengaat met gezondheid. OCU testte 150 supermarktpizza’s in Spanje. Daarvan kregen slechts twee een positieve beoordeling op het gebied van voedingswaarde.

Meeste supermarktpizza’s ongezond volgens OCU

De OCU onderzocht zowel gekoelde als diepvriespizza’s, met uiteenlopende smaken van ham-kaas tot vegetarisch. De uitkomst is duidelijk: meer dan driekwart van de supermarktpizza’s in Spanje bevat te veel zout, ongezonde vetten en onnodige toevoegingen. In veel gevallen bevat een halve pizza al de helft van de maximale dagelijkse zoutinname. Daarnaast zitten er vaak veel verzadigde vetten in de goedkope kazen en oliën van lage kwaliteit, die de voedingswaarde geen goed doen.

Een ander punt van zorg is dat veel pizza’s nauwelijks verzadigen. Een enkele portie bevat al snel 500 calorieën, maar veel mensen eten zonder moeite een hele pizza op. Dit alles zorgt ervoor dat de meeste pizza’s uit Spaanse supermarkten ongeschikt zijn om regelmatig te eten.

Slechts twee pizza’s krijgen een goede beoordeling

Van alle geteste pizza’s kwamen er uiteindelijk slechts twee als gezond uit de bus, en beide zijn vegetarisch:

  1. Garden Gourmet Veggie Lovers
    Deze pizza scoort punten met een hoog groentegehalte, weinig verzadigde vetten en het ontbreken van kunstmatige toevoegingen. De keerzijde: de prijs ligt met €6,89 per stuk relatief hoog.
  2. Buitoni Forno di Pietra Vegetale
    Deze pizza is eveneens vrij van toevoegingen, bevat een goede balans aan voedingsstoffen en is met een prijs van €3,65 een stuk vriendelijker voor de portemonnee. Wel bevat deze variant iets minder groenten dan die van Garden Gourmet.

Volgens de OCU zijn dit de enige pizza’s die als acceptabele keuze gelden binnen in het supermarktlandschap.

Beter alternatief: zelf pizza maken met verse ingrediënten

De consumentenbond adviseert om zelf pizza te maken als je bewust en gezond wilt eten. Een verse pizzabodem gecombineerd met groenten, lichte kaas, tomaat of tonijn is vaak een betere keuze dan kant-en-klare alternatieven. Voor een gezonder vetprofiel raadt de OCU aan om extra vergine olijfolie te gebruiken in plaats van verzadigde vetten. Deze olie speelt een centrale rol in het mediterrane dieet en wordt alom geprezen om zijn positieve effecten op hart en bloedvaten.

Verwarrende etiketten bemoeilijken gezonde keuzes

Een laatste aandachtspunt dat de OCU benadrukt, is de onduidelijke etikettering op veel verpakte pizza’s. De kleine lettertypes en slecht leesbare verpakkingen maken het lastig om voedingsinformatie snel en correct te interpreteren. De OCU pleit voor strengere Europese regelgeving om etiketten duidelijker, leesbaarder en transparanter te maken voor consumenten.

Conclusie OCU over pizza: Kies bewust – of maak ‘m zelf

Het onderzoek naar supermarktpizza’s in Spanje toont aan dat gemak vaak ten koste gaat van gezondheid. Slechts twee producten krijgen een voldoende. Wie gezonder wil eten, doet er goed aan etiketten kritisch te bekijken, te kiezen voor groenterijke varianten zonder toevoegingen of zelf een pizza te maken met verse producten en olijfolie. Zo blijft pizza een redelijk gezond genoegen.

Lees ook: Helpt een mediterraan dieet tegen depressie?