Teresa Ribera benoemd tot vicepresident van Europese Commissie

Conservatieven stemmen toe na uitruil van stemmen

door Else Beekman
Teresa Ribera benoemd tot vicepresident Europese Commissie

De politieke crisis in Brussel is voorbij: Teresa Ribera, de Spaanse kandidate, is benoemd tot de nieuwe nummer twee van de Europese Commissie. De benoeming kwam er ondanks eerdere bezwaren van het Spaanse PP van Alberto Núñez Feijóo.

Ribera zal de rol van vicepresident voor een rechtvaardige, schone en concurrerende transitie op zich nemen, met daarnaast de portefeuille voor Europese concurrentie. De benoeming was onderdeel van een breder akkoord dat na dagen van intensieve onderhandelingen werd bereikt.

Benoeming versterkt de positie van Spanje binnen EU

Ribera is de enige Spanjaard in de Europese Commissie, wat van groot belang is voor Spanje omdat het land hiermee een directe invloed behoudt op belangrijke Europese besluitvormingsprocessen. Haar benoeming versterkt de positie van Spanje binnen de EU en biedt kansen om de Spaanse belangen, met name op het gebied van duurzaamheid en concurrentievermogen, beter te behartigen

Prijs van de overeenkomst

Het akkoord tussen de Europese partijen kwam niet zonder concessies. De socialisten gaven hun verzet op tegen de benoeming van Raffaele Fitto, een bondgenoot van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, als vicepresident voor Cohesie en Hervormingen. Het was een voorwaarde voor de conservatieven om ook Ribera te kunnen benoemen. De Hongaar Olivér Várhelyi, een bondgenoot van Viktor Orbán, werd eveneens goedgekeurd, zij het met de beperking dat hij niet verantwoordelijk zal zijn voor gezondheidszorg en pandemiemanagement.

Politieke manoeuvres van de PP

De PP van Feijóo probeerde Ribera’s benoeming nog te blokkeren, onder andere door haar te betrekken bij de kritiek op de aanpak van de zware regenval in Valencia. Volgens Feijóo’s partij was Ribera mede verantwoordelijk voor de gebrekkige coördinatie en de traagheid van de hulpverlening tijdens de hevige overstromingen. De PP voerde aan dat er onvoldoende preventieve maatregelen waren genomen en dat de reactie op de noodsituatie niet adequaat was. Dat leidde volgens de rechts conservatieve partij tot grote schade en ontgoocheling onder de inwoners van de regio. Ribera weerlegde deze kritiek echter door te benadrukken dat haar ministerie vanaf het begin nauw heeft samengewerkt met de regionale autoriteiten en alle beschikbare middelen heeft ingezet om de impact van de overstromingen te beperken. Zij wees op haar beurt met een beschuldigende vinger naar nalatigheden van de regionale Valenciaanse regering onder leiding van Carlos Mazón.

Deze oppositie en discussie leidde tot een vertraging van een week. Manfred Weber, de voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), besloot echter uiteindelijk toch Ribera te steunen, ondanks de tegenstand van zijn Spaanse collega. “Europa heeft stabiliteit nodig,” aldus Weber.

Ribera dankbaar voor vertrouwen dat in haar is gesteld

Ribera reageerde verheugd op haar benoeming: “Ik ben zeer dankbaar voor het vertrouwen dat in mij is gesteld. Deze benoeming is niet alleen een persoonlijke eer, maar ook een kans om onze gezamenlijke inspanningen voor een duurzame toekomst te versterken.” Daarnaast voegde ze eraan toe: “We staan voor grote uitdagingen, maar ik ben vastberaden om samen met mijn collega’s een rechtvaardige en concurrerende transitie voor heel Europa te realiseren.”

Stemmen en samenwerking cruciaal voor nieuwe start

De benoemingen zijn cruciaal voor de Europese Commissie om vanaf 1 december volledig in functie te kunnen zijn. De Europese Parlementsleden stemmen volgende week in Straatsburg over het hele college van Ursula von der Leyen, waarna de nieuwe Commissie aan de slag kan. Socialisten, liberalen en conservatieven hebben tevens een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de belangrijkste beleidslijnen tijdens deze nieuwe ambtstermijn vorm te geven.

Wie is Teresa Ribera?

Teresa Ribera is een Spaanse politica en milieu-expert. Ze studeerde Rechten aan de Complutense Universiteit van Madrid en heeft daarnaast een specialisatie in milieubeleid. Ribera is sinds 2018 lid van de Spaanse regering en bekleedde eerder de functie van minister voor Ecologische Transitie en was tevens derde vicepresident van de Spaanse regering. Ze staat bekend om haar inzet voor duurzame energie en klimaatverandering, en wordt gezien als een van de drijvende krachten achter het Spaanse milieubeleid. Een van haar meest opvallende prestaties is het elimineren van het zogenaamde “impuesto al sol” (zonnebelasting). Dat heeft het gebruik van zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen in Spanje aanzienlijk heeft bevorderd.

Dit wil je misschien ook lezen