Tonnen zeewier op stranden van Orihuela

door admin
zeewier

Het ziet er niet echt aanlokkelijk uit: een strand met bergen bruinzwart en niet al te fris geurend zeewier dat de ‘primera linea’ bezet. Waar eerder vooral de stranden aan de Atlantische kust van Andalusië werden overspoeld met invasief zeewier, gaat het nu om stranden aan de Costa Blanca Zuid.

In het volle zomerseizoen worden de stranden van de gemeente Orihuela bedekt door tonnen zeewier. Dat leidt tot talrijke klachten van badgasten. Vooral populaire stranden zoals Cabo Roig worden zwaar getroffen. De gemeente Orihuela heeft echter beloofd de posidonia – het specifieke type zeewier – snel te verwijderen. Dat gebeurt zodra ze daarvoor toestemming krijgen van het regionale ministerie van Milieu.

Huidige situatie

Orihuela’s stranden zijn momenteel bedekt met grote hopen zeewier. De gemeentelijke reinigingsdiensten hebben deze verzameld om te drogen. Droog zijn ze eenvoudiger te verwijderen. De hopen zorgen voor ongemakken en onaangename geuren voor de strandgangers. Die klagen daarover tegen de krant Información. Het zeewier, voornamelijk bestaande uit posidonia en seba (Cymodocea nodosa), spoelt aan door golven en stromingen, vooral na stormen. Posidonia beland dan op de stranden in de vorm van ballen. Deze ballen worden Neptunusballen genoemd.

De Valenciaanse wetgeving bepaalt specifieke perioden voor de verwijdering van dit zeewier, die variëren per type strand en seizoen. Voor de stranden van Orihuela begon de officiële opruimperiode op 1 juli. De gemeente heeft echter aangegeven te wachten op de nodige vergunningen.

Ecologische en praktische overwegingen

Hoewel het zeewier voor overlast kan zorgen, speelt het een cruciale rol in het voorkomen van kusterosie. De opbouw van posidonia vormt een natuurlijke barrière tegen de golven, wat helpt bij het behoud van de stranden. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het plastic uit de zee filtert en bovendien CO2 opneemt en daar zuurstof voor teruggeeft. Ook biedt het zeegras op de zeebodem bescherming aan honderden vissoorten.

De gemeente Orihuela werkt samen met het Instituto de Ecología Litoral om het zeewier na droging en sortering naar een verwerkingsinstallatie in Murcia te vervoeren.

Educatieve initiatieven en voorlichting

De gemeente benadrukt het belang van educatie om de perceptie van het publiek over zeewier te veranderen. De Concejalía de Limpieza Viaria en RSU, geleid door Rocío Ortuño (PP), heeft via sociale media verklaard dat posidonia geen afval is. Ze roepen het publiek dan ook op om hun eigen afval op de stranden correct weg te gooien en niet op de zeewierhopen te laten liggen.

“Posidonia is geen afval, het is een plant die een belangrijke rol speelt in het behoud van onze stranden,” aldus de verklaring. “De hopen zeewier die je ziet, worden gedurende de winter gedroogd als onderdeel van een milieubehandeling om erosie tegen te gaan.”

Algen in Cádiz

Waar het in Orihuela om posidonia gaat, is het probleem in de provincie Cádiz in Andalusië het daar gaat om een invasieve algensoort die de stranden bedekt. Het is de Aziatische alg die de regio in bepaalde seizoenen al jaren teistert. Niet alleen badgasten en zwemmers hebben er last van, ook vissers ondervinden hinder bij hun werkzaamheden. Bovendien is de invasieve alg slecht voor het plaatselijke ecosysteem. Volgens de politieke partij VOX doet de regering van Andalusië veel te weinig om dit probleem aan te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk