Twee derde van de Catalaanse stranden zijn kleiner geworden sinds 1956

door admin
Achteruitgang Catalaanse stranden

Ongeveer 65% van de Catalaanse stranden heeft terrein verloren aan de zee in de afgelopen zeven decennia. Dit fenomeen is vooral merkbaar in de regio’s Baix en Alt Empordà.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Catalaanse Cartografisch en Geologisch Instituut (ICGC). Het onderzoek verzamelde gegevens over de periode van 1956 tot 2019 en toont aan dat van de 489 stranden waarover gegevens beschikbaar zijn, 319 te maken hebben gehad met regressie. Dit betekent dat deze stranden zijn teruggelopen en grond aan de zee hebben verloren. Aan de andere kant zijn er 170 stranden die in dezelfde periode juist terrein op de zee hebben gewonnen.

Specifieke situaties in lokale regio’s

In het Baix Empordà, met kustgemeenten zoals Begur, Palafrugell en Platja d’Aro, heeft 70,7% van de 87 onderzochte stranden terrein verloren. Vergelijkbare trends worden waargenomen in het Alt Empordà, waar plaatsen zoals Cadaqués, Roses en Castelló d’Empúries liggen. Hier is 68% van de stranden in regressie. In de noordelijke regio van Catalonië, La Selva, en andere gebieden zoals Baix Camp en Tarragonès, overheersen ook de regressieve stranden.

Contrasterende trends

Opmerkelijk is dat de stranden in het stedelijke gebied van Barcelona een tegenovergestelde trend vertonen. De meerderheid van de stranden was in 2019 langer dan in 1956. Dit is te zien in regio’s zoals Maresme, Barcelonès en Baix Llobregat, waar de meeste stranden terrein hebben gewonnen.

Geologische veranderingen

Het ICGC heeft ook opgemerkt dat in de Ebro Delta, de dynamiek van de kustlijn is veranderd door de afname van sedimentaanvoer vanuit de Ebro rivier. Die afname zou worden veroorzaakt door de bouw van dammen. Deze verandering heeft een significante impact op de kustmorfologie.

Groei van de kustlijn door menselijke interventie

Tussen 1956 en 2019 is de Catalaanse kustlijn gegroeid van 740 naar 911 kilometer. Dat is voornamelijk het gevolg van de aanleg van havens, dijken en pieren. Echter, de bebouwing van de kustlijn, vooral binnen de eerste 100 meter van het strand, heeft ertoe geleid dat het natuurlijke aanpassingsvermogen van de stranden aan de golven sterk is verminderd.

Lees ook: Krimpende stranden bedreigen chiringuitos in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk