Dit blijkt uit onderzoek van de Spaanse ngo Ayuda en Acción. De cijfers komen overeen met de officiële gegevens van Eurostat: 64% van de jongeren tussen 18 en 34 jaar in Spanje woont nog steeds bij hun ouders. Zonder maatregelen zal dit percentage tegen 2030 verder alleen maar hoger worden.
In het rapport, waaraan 12 deskundigen op verschillende gebieden hebben meegewerkt, worden, op basis van de huidige trends, mogelijke toekomstscenario’s voor jongeren geanalyseerd. En dan vooral op de thema’s werkgelegenheid, ongelijkheid of toegang tot huisvesting. De belangrijkste conclusie van Ayuda en Acción is dat inkomensongelijkheid de belangrijkste oorzaak blijft van de moeilijkheden waarmee de meeste jongeren te kampen hebben. Zo erg zelfs dat “het vinden van een baan voor jongeren nu geen garantie is om aan de armoede te ontsnappen of toegang te krijgen tot basisgoederen zoals huisvesting’.
Huisvestingswet
Het onderzoek is gepubliceerd tijdens de laatste fase van de onderhandelingen over de definitieve goedkeuring van de huisvestingswet. Deze wet is lang uitgesteld. De besprekingen zijn vastgelopen omdat de PSOE aan de ene kant en Unidas Podemos, ERC en EH Bildu aan de andere kant er niet in zijn geslaagd de laatste mazen te dichten. En dan vooral als het gaat om de regulering van de huurprijzen. Het onderzoek geeft weer dat meer jongeren in een huurwoning wonen en minder jongeren een eigen woning bezitten. Het aantal jongeren dat het kon betalen om een huis te kopen is gedaald van 60% in 2006 tot 30% nu. De prijs van een eigen woning is enorm gestegen.
Schommelingen op de verhuurmarkt
En nu de meeste jongeren gaan huren, hebben zij meer te maken met de schommelingen in de verhuurmarkt die ‘nog gevoeliger is voor de economische situatie’ dan die van de koop en verkoop. De relatie tussen de prijs van huisvesting en de economische situatie maken het jongeren nu moeilijk. In perioden van groei verbetert de kans op werk, maar stijgen ook de huisvestingsprijzen. En omgekeerd is het zo dat wanneer huisvesting betaalbaarder is, het moeilijker is om werk te vinden’, waarschuwt het rapport Ayuda en Acción. Het percentage jongeren dat bij hun ouders woont zal tegen 2030 met bijna één procent stijgen als er geen maatregelen worden genomen.
Spaanse jongeren langer thuis dan gemiddeld in Europa
En dat is een ernstig probleem, omdat jongeren in Spanje ‘bijna drie en een half jaar later’ het huis uitgaan dan gemiddeld in de EU. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar en negen maanden, volgens de officiële gegevens van Eurostat. ‘Het economisch herstel heeft het percentage jongeren (tussen 25 en 34 jaar) dat bij hun ouders woont, niet verminderd. Ook al zijn de economie, de inzetbaarheid van jongeren en hun opleidingsniveau verbeterd, dit probleem wordt alleen maar groter. Het ‘betekent een verandering in perspectief ten opzichte van de gedachte van de afgelopen jaren. Toen werden jeugdwerkloosheid en baanonzekerheid beschouwd als de belangrijkste obstakels voor jongeren om het huis uit te gaan’, legt men in het rapport uit.
Maatregelen nodig
De ngo stelt dan ook dat ‘toegang tot werk niet langer een factor is die verzelfstandiging garandeert’. Het is dan ook niet alleen een prioriteit om ‘de last van de huisvestingskosten voor jonge gezinnen te verlichten’. Ook wil de organisatie ‘het aanbod van huisvesting, met name van openbare huurwoningen, vergroten en verbeteren’. ‘Een nieuw politiek kader is nodig om het structurele huisvestingsprobleem op te lossen. De nieuwe huisvestingswet is daarbij van essentieel belang. Gerichte maatregelen kunnen ertoe leiden tot wel acht procent meer van de 25- tot 34-jarigen het huis uit gaat.
Maar, als de huidige trend doorzet, zal het percentage mensen in deze leeftijdsgroep die het ouderlijk huis niet kunnen verlaten, stijgen van 46,8% nu tot 47,5% in 2030. Als de overheid investeert in geld en beleid, kan dit percentage over zeven jaar worden teruggebracht naar 38%.