Twee vrouwen dood aangetroffen bij skigebied Sierra Nevada

door admin
Twee vrouwen dood aangetroffen bij skigebied Sierra Nevada

Twee vrouwen met Hongaarse identiteitspapieren werden maandagmiddag dood gevonden in de Sierra Nevada. Een wandelaar trof de twee lichamen rond 14 uur 's middags aan in het Hoya de la Mora-gebied net boven het skidorp.

Volgens bronnen van de Guardia Civil waarschuwde de passant de politiedienst nadat hij deze twee mensen had gevonden. Hij wandelde in de buurt van het University Hostel dat in het bovenste deel van het skidorp ligt.

Agenten van de Guardia Civil gingen snel poolshoogte nemen. De inzet van de Bergreddingsdienst of het gebruik van helikopters was niet nodig. De vrouwen van 55 en 57 jaar waren al overleden en de politie kon alleen hun dood bevestigen.  

Vanuit Sierra Nevada zijn de twee lichamen overgebracht naar het instituut voor rechtsgeneeskunde en forensische wetenschappen (IML) in Granada. Daar werken medewerkers nu aan de autopsie die de doodsoorzaak moet verklaren.

De twee vrouwen waren volgens de Guardia Civil perfect gekleed en gedocumenteerd en vertoonden geen tekenen van geweld. De eerste hypothese waar men mee werkt is dat ze gestorven zijn door de kou. Aangenomen wordt dat het twee wandelaars waren die geen toevlucht konden zoeken toen ze werden verrast door een sneeuwbui en slecht zicht als gevolg van dichte mist doordat het gebied dan helemaal in de wolken ligt.

Die hypothese werd tegen het midden van de middag op dinsdag, bij gebrek aan definitieve resultaten, door ILM-bronnen deels bevestigd. Zij legden uit dat er enkele “aanvullende analyses” worden uitgevoerd en dat tot nu toe “niets gewelddadigs is vastgesteld en dat alles wijst op onderkoeling”.

Daarom is door de Guardia Civil het gerechtelijk protocol wel geactiveerd, maar de zaak wordt voorlopig niet onderzocht als moord of een gewelddadige daad waarbij derden betrokken zijn.

De onderzoekers hebben nog niet kunnen vaststellen wat deze twee vrouwen op die plek aan het doen waren, noch of ze inwoners van Spanje waren, op vakantie waren of om welke reden ze op de plaats waren waar ze uiteindelijk zijn gevonden. Het is eveneens niet bekend waar ze logeerden of vanwaar ze naar de Sierra Nevada zijn gekomen. 

Jaarlijks tientallen bergwandelaars gered

Helaas vormen de twee Hongaarse vrouwen geen uitzondering onder mensen die verrast worden door een plotselinge weersverandering in het hooggebergte. Het skidorp ligt op 2.100 – 2.500 meter hoogte. De Guardia Civil redt jaarlijks tientallen bergbeklimmers en wandelaars.

Het hooggebergte van Granada lijkt in eerste instantie gemakkelijk toegankelijk voor wandelingen en excursies. Toch schuilen hier, vooral voor mensen die het terrein niet kennen, de gevaren van zeer wisselvallig weer en plotselinge kou die zelfs de meest ervaren klimmers in de problemen kunnen brengen.

Excursie met Nederlanders in 2004

Het meest opvallende incident was het incident dat eindigde met de dood van drie Nederlandse wandelaars in mei 2004. Een groep van twaalf buitenlandse bezoekers wandelde samen met een Nederlandse gids die nog nooit in Granada was geweest een route van Trevélez naar de Poqueira-schuilhut in korte broek, t-shirt en op eenvoudige gympen en zonder de weersvoorspelling te raadplegen. Die dag begon het plotseling te sneeuwen samen met windstoten tot 80 kilomter per uur. Die weersomslag veroorzaakte de onderkoeling van de groep en maakte een einde aan het leven van drie wandelaars. 

Bekijk ook: Twee bergbeklimmers dood gevonden in de Sierra Nevada

Dit vind je misschien ook leuk