Update over het dood aangetroffen kind op een strand in Tarragona

door admin
Update over het dood aangetroffen kind op een strand in Tarragona

Forensische en politierapporten moeten de doodsoorzaak bepalen, maar alles wijst erop dat de onderzoekers te maken zullen krijgen met verschillende moeilijkheden die het identificeren van het slachtoffer onmogelijk kunnen maken.

Als de hypothese wordt bevestigd dat het kind uit een bootje vol migranten kwam, wordt het toegevoegd aan de eindeloze en pijnlijke lijst van anonieme sterfgevallen op de migratieroutes naar Europa via de Middellandse Zee.

Eerst is al gekeken in de nationale database van vermiste personen, maar de kenmerken van het gevonden lichaam komen volgens El Mundo niet overeen met enige zaak in de nationale database van vermiste personen. Er zijn ook geen recente verdwijningen gemeld op nabijgelegen stranden of recreatievaartuigen. Daarom gaat ook een van de eerste hypotheses dat het kind enkele dagen geleden in zee is gevallen vanuit een bootje en door het water van de Middellandse Zee naar het strand is gebracht, mank.

Volgens burgemeester Pere Virgili van Roda de Berà was deze veronderstelling gebaseerd op het soort kleding dat het kind droeg: “Lange broek, trui en een jas met lange mouwen.” Een getuige van de vondst merkte ook op dat het kind “handschoenen en schoentjes” droeg die “de handen en benen niet bloot lieten”. 

Mare Mortum

“Het is mogelijk dat het afkomstig is van een schipbreuk van een van de boten die de Middellandse Zee tot de mare mortum maken”, voegde Virgili eraan toe, verwijzend naar het toneel van duizenden tragedies die deze zee de afgelopen jaren heeft gezien. Als deze veronderstelling wordt bevestigd, zouden DNA-analyses waarschijnlijk niet voldoende zijn om het slachtoffer te identificeren. Het zou dan moeten worden toegevoegd aan de eindeloze lijst van anonieme sterfgevallen op de migratieroutes naar Europa.  

Meer dan 30.000 mensen omgekomen op zee sinds 2014

Volgens recente gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie, verbonden aan de VN, zijn er sinds 2014 meer dan 30.000 mensen omgekomen op zee in hun poging om dit continent te bereiken. Dit jaar alleen al zijn er ongeveer duizend doden gemeld op de centrale Middellandse Zeeroute, die als een van de gevaarlijkste ter wereld wordt beschouwd.

De zaak van de peuter die in Roda de Berà is gevonden, bracht een ander incident naar voren. Dat vond iets meer dan tien dagen geleden in dezelfde provincie plaats en heeft mogelijk overeenkomsten. Op 29 juni werd een drijvend lichaam gevonden op het strand El Miracle in Tarragona. Het bleek een romp zonder ledematen en in vergaande staat van ontbinding te zijn. Volgens de eerste aanwijzingen zou het gaan om een vrouw, hoewel ze niet geïdentificeerd kon worden.

De onderzoekers van de Guardia Civil werken zowel met de hypothese dat het een criminele dood zou zijn als dat het gaat om een ongeluk. Vanwege het feit dat het lichaam enkele dagen in het water heeft gelegen voordat het werd gezien door een strandwacht, zou de oorsprong verband kunnen houden met een schipbreuk van migranten die probeerden via de Middellandse Zee Europa te bereiken. 

Dit vind je misschien ook leuk