Van zomerse hitte naar winterse kou binnen 24 uur in Spanje

door admin
Van zomerse hitte naar winterse kou binnen 24 uur in Spanje

Zo beleefde Málaga zondag 17 april zijn warmste Paasdag ooit met 33,1 graden Celcius gemeten op het vliegveld. Alleen op de Canarische Eilanden was het met 34,8 graden warmer. In grote delen van het schiereiland komt nu een einde aan het zomerse weer. Op sommige plekken kan het kwik wel 12 tot 15 graden dalen. Bovendien gaat het regenen en hier en daar zelfs onder de grens van 1.000 meter hoogte ook sneeuwen. 

De Atlantische bui trekt richting het westen naar Spanje en zit achter de plotselinge weeromslag. Het noodweer heeft nog geen naam gekregen, maar zal via het noordwesten van Spanje het land binnen trekken.

In de eerste helft van de week verplaatst de storm zich richting het midden van de Middellandse Zee. Bij het passeren zorgt het front voor een daling van de temperaturen naar waarden onder de normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De Atlantische lucht brengt kou en een hoge vochtigheidsgraad met zich mee. 

Ergste kou in het noorden van Spanje

De gebieden in Spanje die het meest zullen worden geraakt door dit nieuwe weerbeeld zijn de noordelijk gelegen autonome gemeenschappen Castilla y León en Aragón. De storm brengt de komende dagen buien met zich mee voor het grootste deel van Spanje. De regen verandert in hoger gelegen gebieden makkelijk in sneeuw. 

Op woensdag zullen de gebieden rond de Straat van Gibraltar en de Alborán zee tussen Andalusië en Marokko het meeste te lijden hebben onder de gevolgen van de Atlantische bui. 

In het oosten van het Iberisch Schiereiland gaat het lokaal ook hevig en aanhoudend regenen en vanwege de kou in hogere delen sneeuwen.

Daling temperaturen en harde wind

De temperaturen gaan in het grootste deel van het land vanaf dinsdag omlaag. Op sommige plaatsen daalt het kwik tot 15 graden binnen korte tijd. In bergachtige gebieden en in het zuidoosten bereikt het kwik zelfs het vriespunt in de nacht. In de noordelijke helft van het land zal het kwik nauwelijks 15 graden bereiken op dinsdag. In Asturië, Cantabrië, Baskenland of Castilla y León ligt de maximum temperatuur tussen 10 en 13 graden Celcius. 

De daling van de temperatuur gaat gepaard met hevige windstoten vooral rond de Straat van Gibraltar en de Alborán-zee. De oostkust en de Canarische Eilanden krijgen eveneens met harde windstoten te maken. 

Van hitte naar regen

Op het schiereiland en op de Balearen wordt het bewolkt en gaat het regenen. De hevigste regen valt volgens Aemet in de buurt van Castellón, Tarragona en het oosten van Aragón. Ook mensen in Murcia en Alicante moeten rekening houden met buien. 

Sneeuwgrens

In het westen van de hoogvlakte, Andalusië en de Canarische Eilanden is het wisselend bewolkt en kunnen er buien vallen. Al zullen die niet zo hevig zijn als in andere delen van het land. Verder wordt er mist verwacht in bergachtige gebieden en de sneeuwgrens schuift omlaag naar 700 meter in regio’s zoals Cantabrië en tot 1.800 meter in het zuiden van het land. 

Wanneer keert het mooie weer terug?

Als je je dit afvraagt, is één ding zeker: het mooie weer keert niet deze week terug. De maand april is altijd wisselvallig en ups en downs in het weerbeeld horen ook bij de Spaanse lente. 

Na de temperatuurdaling herstellen de waarden ook in de tweede helft van de week nauwelijks. Wel houdt de regen donderdag op. Diezelfde dag begint er echter een nieuwe Atlantische storm in het westen. Die zou het komende weekend de hoofdrol kunnen spelen in het weerbeeld waarbinnen in het laatste deel van de week opnieuw regen wordt verwacht.  

Dit vind je misschien ook leuk