Vastgoedzeepbel in Madrid groter dan in 2007

Verkoop- en huurprijzen in Spaanse hoofdstad bereiken recordhoogtes

door admin
vastgoedzeepbel Madrid

De vastgoedmarkt in Madrid heeft opnieuw recordhoogtes bereikt, met verkoop- en huurprijzen die beide de niveaus van de vastgoedzeepbel van 2007 overtreffen. De prijzen van woningen en huurwoningen in de Spaanse hoofdstad zijn respectievelijk met 15% en 50% gestegen sinds 2007. Dit maakt de woningcrisis in de stad nog moeilijker op te lossen.

Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Fotocasa Vastgoedindex, dat afgelopen donderdag werd gepubliceerd. In april 2024 bereikte de gemiddelde verkoopprijs in Madrid een historisch hoogtepunt van 5.188 euro per vierkante meter. Dit is een stijging van 20,8% ten opzichte van het vorige jaar. Daarmee sluit Madrid zich aan bij Palma de Mallorca, Málaga en Las Palmas de Gran Canaria als steden met de hoogste woningprijzen in Spanje. Ter vergelijking: tijdens de vastgoedzeepbel van 2007 bedroeg de prijs per vierkante meter 4.523 euro. Dit betekent dat een typische woning van 80 m² nu ongeveer 415.040 euro kost.

Huurprijzen blijven stijgen

De situatie op de huurmarkt is volgens Fotocasa nog zorgwekkender. Sinds juli 2022, toen de monetaire politiek veranderde en de rente begon te stijgen, hebben de huurprijzen een onafgebroken opwaartse trend laten zien. De huidige huurprijs in Madrid bedraagt bijna 20 euro per vierkante meter (19,91 euro/m²), een stijging van 49,2% ten opzichte van 2007, voordat de vastgoedzeepbel uiteenspatte, toen de gemiddelde huurprijs 13,34 euro per vierkante meter was.

Een voortdurende oplopende trend

Fotocasa wijst er in La Razon op dat de huurprijzen in Madrid, evenals in de rest van Spanje, hun hoogste niveau ooit hebben bereikt. Sinds het herstel van de financiële crisis in 2015 heeft Madrid een sterkere en intensere stijging van de huurprijzen doorgemaakt in vergelijking met het nationale gemiddelde. De voortdurende stijgingen in zowel de verkoop- als huurmarkt maken het steeds moeilijker voor inwoners om betaalbare huisvesting te vinden.

Lees ook: Spanje trekt op laatste moment Wet op Ruimtelijke Ordening in

Dit vind je misschien ook leuk