Vermeende buitenechtelijke zoon van Juan Carlos plotseling overleden

door admin
Vermeende buitenechtelijke zoon van Juan Carlos plotseling overleden

Een man die al jaren beweerde de buitenechtelijke zoon van de Spaanse emeritus-koning Juan Carlos te zijn, is zaterdagavond plotseling overleden. Hij zakte ineen in de Pa i Trago bar in La Bisbal, waar hij werkzaam was.

De 66-jarige Alberto Sola wilde net een slok wijn nemen in de bar waar hij regelmatig kwam, toen hij ineen zakte, zo schrijft de Spaanse krant El País. De resultaten van de autopsie die door een rechter is aangevraagd zijn nog niet bekend, hoewel alles wijst op een natuurlijk doodsoorzaak.

Voor zijn dood beweerde de getrouwde vader van twee kinderen, die opgroeide als wees, over tests te beschikken die zouden bewijzen dat zijn DNA voor 99 procent overeenkwam met dat van Juan Carlos. Ondanks dat Juan Carlos na een reeks schandalen in 2014 aftrad als koning was Sola ervan overtuigd dat een erkenning als zoon van Juan Carlos zijn lot zou veranderen. Dat was te lezen zin zijn autobiografie El Monarca de La Bisbal (de monarch van La Bisbal). In 2015 probeerde hij nog tevergeefs zijn rechten als zoon van Juan Carlos te bevestigen voor een rechtbank.

Ander ‘bastaardkind’ ontdekt

Deze rechtszaak trok de aandacht van een ander vermeend buitenechtelijk kind van de Spaanse monarch. Ingrid Sartiau, een huisvrouw uit België was ervan overtuigd verwekt te zijn in 1966 tijdens een one night stand van haar moeder met de koning. Sartiau en Sola begonnen een gezamenlijke zoektocht naar andere mogelijke buitenechtelijke kinderen van de voormalige koning die erom bekend stond een rokkenjager te zijn en er ettelijke buitenechtelijke escapades op na te hebben gehouden. 

Alberto Sola Jimenez

Alberto Sola Jimenez werd geboren in 1956 en zou daarmee de oudste zoon zijn van de vader van de huidige Spaanse koning Felipe VI. Zijn moeder zou in de jaren vijftig een relatie met hem hebben gehad. Sola werd na zijn geboorte bij zijn moeder weggehaald en kwam bij pleegouders op Ibiza terecht. Eenmaal volwassen ging hij in de jaren negentig op zoek naar zijn verleden. In een van de documenten die hij had las hij de term ‘chupete verde’ (groene speen). Volgens historici zou dit een Spaanse uitdrukking zijn voor het hebben van koninklijk bloed. 

DNA-test

De voormalige koning zou tijdens de militaire academie waar hij in opleiding was in de jaren vijftig naar Barcelona zijn gereisd waar hij Sola’s moeder ontmoette, de dochter van een bekende bankier. Sola probeerde nadat hij daar achter kwam via rechterlijke weg de koning een DNA-test af te dwingen. Vanwege de koninklijke onschendbaarheid lukte dat niet. Vervolgens probeerde hij via de rechter het nog voor elkaar te krijgen om de resten van de vader van Juan Carlos, Juan de Borbón op te graven voor een DNA-test. Ook dit verzoek werd afgewezen. Sola is wel altijd blijven volhouden over een DNA-monster te beschikken van de voormalige koning dat voor 99 procent overeenkomt met zijn eigen DNA. Met Sola’s dood zal zijn zoektocht voor altijd een open einde hebben.

Ingrid Jeanne Sartiau

Ingrid Jeanne Sartiau groeide op bij haar alleenstaande moeder. Ze kreeg de schrik van haar leven toen haar moeder op een dag op de televisie de Spaanse koning aanwees als haar vader. Sartiau ging op zoek en ontdekte dat haar moeder tot in 1966 een relatie met de toenmalige kroonprins en leerling van Franco had. Zij werkte in Frankrijk als gouvernante bij een adellijke familie waar zij herhaaldelijk Juan Carlos zou hebben ontmoet. Qua leeftijd zit Ingrid Sartiau tussen prinses Cristina en de huidige koning Felipe VI in. Tijdens haar eigen zoektocht kwam Sartiau Sola op het spoor en besloot contact met hem op te nemen. 

‘Broer en zus’

Dat telefoontje in 2012 was voor Sola en zijn vastgelopen zaak een geschenk uit de hemel. Hij had aanwijzingen genoeg, maar beschikte niet over bewijzen. Het DNA van beide werd vergeleken en vertoonde een kans van 91 procent dat er een gemeenschappelijke ouder in het spel moet zijn geweest. Uit een latere en meer uitgebreide DNA-test bleek de overeenkomst tussen hun DNA echter ver te zoeken.

Toch bleven ‘broer en zus’ contact met elkaar houden in hun strijd om erkenning. Want dat is het enige wat ze allebei zeggen na te streven; erkenning door Juan Carlos dat ze zijn kinderen zijn. Ze willen geen geld en ook geen aanspraak maken op de troon, zo is te lezen in een uitgebreid interview met Sartiau en nog een vrouw die beweert Juan Carlos’ dochter te zijn. Dit interview werd voor het eerst gepubliceerd in Humo in juni 2013.

Dit vind je misschien ook leuk