Vijf Spaanse locaties bekroond voor inclusief toerisme

door Judith Goeree
Inclusief Toerisme

In Spanje zijn vijf locaties officieel toegetreden tot het nieuwe Spaanse Netwerk voor Inclusief Toerisme.  Het initiatief is bedoeld om inclusiviteit in het toerisme en bedrijfsleven te bevorderen en focust speciaal op de LHBT-gemeenschap.

Op 13 juni werden tijdens de Premios Diversa 2024 de eerste vijf locaties gepresenteerd die zich hebben aangesloten bij het nieuwe initiatief. Volgens de leading man van het initiatief, Juan Martín Boll, staat Spanje bekend om zijn tolerante houding en vooruitstrevende wetgeving voor de LHBT-gemeenschap. Hij noemt de oprichting van het Netwerk voor Inclusief Toerisme dan ook een nieuwe stap in de goede richting. Een stap die bovendien helpt minder bekende plekken zichtbaar te maken.

De provincie Ávila en de steden Gandia, Torremolinos, Torrejón de Ardoz (Madrid) en La Palma hebben als eerste een officiële erkenning ontvangen voor hun inspanningen voor inclusief toerisme. Het initiatief omvat zowel het culturele aanbod als een sociale agenda voor de doelgroep.

Ávila: Historie en Gastvrijheid

De provincie Ávila staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige natuur. In de provincie zijn 250 dorpen inmiddels voorzien van een regenboogbord met een tekst die aanduidt dat er in deze plaatsen geen sprake is van LHBT-fobie. Alfonso González Garrido, directeur van LHBT Ávila Pride, benadrukt het belang van respect en tolerantie in de regio. Ávila heeft niet alleen een breed aanbod aan cultuur en natuur, maar ook een levendige LHBT-vriendelijke uitgaansscène.

Torremolinos: Kandidaat voor Europride 2027

Torremolinos in Malaga is al jarenlang een populaire LHBT+ bestemming. De drukbezochte badplaats aan de Costa del Sol heeft grote plannen voor de toekomst en is kandidaat voor de organisatie van Europride in 2027. De kustgemeente noemt zichzelf bovendien ´een van de meest tolerante steden van Europa´ en heeft op haar website een eigen pagina bestemd voor de LHBT-gemeenschap. Gedurende het jaar organiseert Torremolinos een breed scala aan evenement en festivals voor deze doelgroep, waaronder Torremolinos Pride en tal van zomerfestivals zoals Afrodita Party Tardeo Perreo en Bear Fest.

Gandia: Mr. Gay en meer

Gandia organiseerde in mei 2024 het Gala Mr. Gay Comunidad Valenciana en zet zich in om een inclusieve en diverse toeristische bestemming te worden. De stad doet er alles aan om een trekpleister te worden voor een breed en divers publiek en wil het Gala Mr. Gay volgend jaar nog grootser aanpakken en uitbreiden naar een hele week vol activiteiten.

La Palma: Isla Bonita Love Festival

La Palma organiseert al jaren het Isla Bonita Love Festival. Met een mix van muziek en culturele evenementen viert de stad diversiteit en vrijheid. Van 22 tot 28 juli staan o.a. Ricky Martin en Martin Garrix op het programma. Ook kent het festival een breed aanbod van theater en andere activiteiten met het doel genderdiversiteit te normaliseren. La Palma wil met deze inspanningen zorgen voor inclusieve omgeving op het eiland.

Torrejón de Ardoz: Muzikale Hoogtepunten

Het Torrejón Summer Fest in Torrejón de Ardoz biedt een zomer vol muziek, met diverse concerten. De stad, die streeft naar meer diversiteit en het hele jaar door toeristen wil aantrekken, ziet deelname aan het Netwerk voor Inclusief Toerisme als een manier om deze doelen te bereiken.

Stimuleren inclusieve gemeenschap is belangrijk doel

De vijf leden van het Netwerk voor Inclusief Toerisme moeten laten zien dat ze zich inzetten voor inclusiviteit. Bijvoorbeeld door campagnes te voeren tegen LHBT-fobie en door het bewustzijn voor een inclusieve samenleving te vergroten. Vooral bedrijven, hotels en accommodaties, die veel in contact staan met bezoekers, worden betrokken bij de initiatieven. Het Netwerk voor Inclusief Toerisme gaat door audits controleren of de vijf locaties zich houden aan hun beloften.

Lees ook: Spanje internationaal voorop in strijd voor rechten LHBTIQ gemeenschap

Dit vind je misschien ook leuk