Vijf Spaanse musea om je vingers bij af te likken

door admin
Vijf Spaanse musea om je vingers bij af te likken

Dat Spanje een heerlijk land is, is bekend. Maar ook de Spaanse gastronomie heeft veel te bieden. Zo heeft elke regio zijn eigen typische gerechten en ingrediënten. Ook zijn er gastronomische routes, zoals routes langs wijnbodega’s. Maar wist je dat er ook musea zijn geheel gewijd aan specifieke gerechten? Voor bijna elk typisch gerecht is er wel een museum.

Als je meer wilt weten over het bereidingsproces van een product en al zijn wetenswaardigheden (en wilt proeven, wat altijd fijn is), zijn deze vijf gastronomische musea leuk om te bezoeken.

Cabrales Kaasmuseum, Arenas de Cabrales

Het Kaasmuseum van Cabrales in Arenas de Cabrales, Asturias, is gevestigd in een grot en is een bezoek waard. In de grotten harden de kaasmakers dit voedingsmiddel, omdat ze vocht nodig hebben voor de productie. Geniet een 45-minuten durende rondleiding door het verleden en het heden van deze kaas, die zo kenmerkend is voor de Spaanse gastronomie. Leer alles over de geschiedenis van de blauwschimmelkaas Cabrales, en hoe de herders leefden en leven in de Picos de Europa. Het beste deel komt aan het eind, wanneer je kunt genieten van een proeverij, het uitzicht is adembenemend! Ben je geen liefhebber van blauwschimmelkaas? Voor kaasliefhebbers is het Manchego Kaasmuseum in Ciudad Real een bezoek meer dan waard.

Chocolademuseum, Barcelona 

Museu de la Xocolata bevindt zich in de oude binnenstad van Barcelona. Het museum biedt activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Patisserieworkshops, rondleidingen, chocoladeproeverijen… En intussen leer je over de voedingseigenschappen van chocolade. In het cafetaria geniet je van allerlei producten met de heerlijkste chocolade. Niet in de buurt van Barcelona? In Astorga, León, vind je ook een even fantastisch en compleet chocolademuseum.

Bananenmuseum, La Palma

Op het eiland La Palma, op de Canarische Eilanden, kom je in dit bananenmuseum meer te weten over de oorsprong en het vervoer van deze vrucht naar verschillende delen van de wereld. En over de werktuigen die voor de teelt worden gebruikt. Je ziet er verschillende soorten bananen zien en het ongedierte dat dit kaliumrijke voedingsmiddel kan verwoesten. Bij een bezoek aan het museum krijg je uit de eerste hand een kijkje in een keuken waar bananenlikeur wordt bereid.

Museum van de Olijf- en Olijfoliecultuur, Úbeda

Dit museum in Úbeda, Jaén, leert je hoe olijfbomen worden geteeld en hoe, vanaf het persen van de olijven, goede olijfolie wordt maakt. En hoe olijven worden gebruikt in cosmetica. De tentoonstelling omvat ook de Bodega van het museum, een groot gebouw dat bekend staat als ‘De Kathedraal van de Olijfolie’.

Truffelmuseum, Tierra Estella 

In de streek Tierra Estella, Navarra, bevindt zich dit Eco-Museum van de Truffel. De truffel, ook wel ‘de zwarte diamant van de keuken’ genoemd, is een schimmel van grote gastronomische waarde. Hier maak je in een natuurlijke omgeving kennis met de natuurwaarden en de oorsprong van de truffel. Je krijgt er interactieve uitleg en er zijn multimediaprojecties.

Anijsmuseum, Rute

Dit gastronomisch museum bevindt zich in Rute, Córdoba. Dit ‘Anisette Museum,’ dat is ondergebracht in een distilleerderij uit 1908, telt meerdere zalen met tentoonstellingen over de oorsprong van de anijsbrandewijnen van Rute en hun ontwikkeling tot op heden.  Ook zie je hoe de drank bereid wordt en kun je oude etiketten bewonderen.

Dit vind je misschien ook leuk