In dit Spaanse dorp is het altijd kerst

door admin
In dit Spaanse dorp is het altijd kerst

Ben je in Andalusië en wil je in de stemming komen voor de feestdagen, dan hebben wij een leuke dagtriptip voor je. Je bezoekt een idyllisch dorp in de provincie Córdoba waar je je onder een vaak staalblauwe lucht kunt onderdompelen in kerstsferen.

De slechts 9.801 inwoners leven in witte huizen aan smalle steegjes die vaak via trappen met elkaar zijn verbonden. Het ‘kerstdorp’ is omringd door de Sierras Subbéticas met glooiende heuvels bedekt met eikenbossen. Er doorheen slingeren waterlopen omzoomd met witte populieren. Deze prachtige natuurlijke setting en tal van wandelingen in de buurt maken het dorp niet alleen een perfecte bestemming voor zoetekauwen, maar ook voor liefhebbers van rust en natuur.

Spaans kerstgebak ‘mantecados’ en ‘polvorones’

Dat het hier op een eeuwige kerstviering lijkt komt doordat het dorp het centrum is van de productie van ‘mantecados’ en ‘polvorones’. Dat zijn de typische Spaanse zoetigheden die rond de feestdagen worden gegeten. Vanaf medio oktober liggen de supermarktschappen al vol met  deze kerstgebakjes. Ze zijn individueel verpakt in glinsterende en knisperende papiertjes en per gewicht te koop.

Rute

We hebben het over het dorp Rute dat op een uur rijden ten zuidoosten van de stad Cordoba ligt. De liefde in dit kleine dorp voor dit zoete kerstgebak is zo groot dat er zelfs een museum aan is gewijd: Het Museo Artesanal del Turrón, Mantecado y Mazapán. Dit is het hele jaar door geopend. 

Ook anís, anijslikeur en chocolade spelen een centrale rol in de kersttradities van Rute, met als hoogtepunt het grootste chocolade kerststal van Spanje.

Lees ook: De tien leukste kerstmarkten in Spanje

Kersttradities voeden toerisme

De jaarlijkse productie van deze feestelijke lekkernijen heeft Rute tot een van de meest bezochte dorpen in Córdoba in december gemaakt. Het is een belangrijke trekpleister geworden voor bezoekers die de unieke kerstsfeer niet alleen willen ervaren, maar ook proeven.

Bezienswaardigheden in Rute

Ondanks de bescheiden omvang van Rute, biedt het dorp verschillende attracties:

Anís 

Er liggen verschillende anijsdestilleerderijen in Rute. Anís Machaquito & Licores is een fabriek die bezoekers kennis laat maken het het productieproces van anijslikeur. Je kunt een rondleiding volgen en meer leren over het productieproces, afgesloten met een proeverij. Ook interessant is het Anijslikeur museum, Museo del AnísDit gespecialiseerde museum richt zich op de geschiedenis van de beroemde anijslikeur van Rute​. Tot slot is er nog het Museos del aguardiente anisado de Rute y España, Een combinatie van kunst- en geschiedenismusea die de traditie van anijsbrandewijn in Rute en Spanje belichten.

Belén de Chocolate, chocolade kerststal

Rute staat bekend om zijn gigantische chocolade kerststal, beschouwd als de grootste van Spanje en misschien wel ter wereld. Al 90 jaar lang wordt deze kunstzinnige creatie jaarlijks gemaakt en tentoongesteld in Galleros Artesanos. Elk jaar heeft de kerststal een ander thema. Tot 6 januari is dit wonder van chocolade dagelijks te bezoeken van 10 tot 13:30 uur en van 16 tot 19 uur. Behalve op 25 december en op 1 januari. Ook de middagen van 24 december en 5 januari blijft het gesloten. 

Zoetekauwen kunnen verder nog terecht in het Museo del Azúcar, La Flor del Rute: Een gespecialiseerde winkel en museum, gericht op suikerwerk​.

Embalse de Iznájar

Niet ver van Rute vind je het Iznájar-stuwmeer, omringd door adembenemende landschappen. Het is een perfecte locatie voor buitenactiviteiten zoals wandelen, vissen of ontspannen aan het water.

Wilde bloemen

Een van de opvallende kenmerken van Rute zijn de bloementradities met twee unieke wilde bloemen, Allium reconditum en Hypochaeris rutea, die groeien tussen de rotsen. Fotografen komen vaak om deze bloemen vast te leggen, samen met twee rupícola’s die in de rotsachtige gebieden voorkomen.

Vergeet tot slot niet even naar Plaza Fresno te wandelen. Daar vandaan heb je een prachtig, panoramisch zicht op de wijde omgeving. 

Lees ook: Bezoek de grootste kerststal ter wereld in Málaga

 

Dit vind je misschien ook leuk