Vliegen naar Spanje wordt duurder met nieuwe vliegtaks

door admin
Vliegen naar Spanje wordt duurder met nieuwe vliegtaks

Op dit moment betalen reizigers in Nederland voor vluchten die vanuit Nederland vertrekken een vliegtaks van 8 euro per ticket. Minister Sigrid Kaag heeft de Tweede Kamer laten weten dit bedrag op te willen schroeven naar 24 euro. Dat is een verdrievoudiging.

Het plan is om de maatregel op 1 januari 2023 in te laten gaan, zo meldt het ANP. De vliegtaks voor vluchten vanuit Nederland gaat de Nederlandse overheid flink wat extra geld opleveren. Op dit moment brengt de belastingmaatregel circa 200 miljoen euro op. In het coalitieakkoord was al aangekondigd dat daar 400 miljoen euro bij moet.

De redenatie van Kaag in haar brief van dinsdag aan de Tweede Kamer luidt als volgt: “De vliegbelasting heeft tot gevolg dat vliegen vanaf Nederlandse luchthavens duurder wordt. Hierdoor kunnen sommige reizigers afzien van reizen, anderen zullen een andere vervoerswijze kiezen, weer anderen zullen uitwijken naar buitenlandse luchthavens en een deel zal blijven vliegen”.

Maar voor de korte termijn acht de bewindsvrouw de effecten van de maatregel om vliegen minder aantrekkelijk te maken “relatief beperkt”. Volgens haar is er juist veel vraag naar vluchten en ze verwacht daarom niet dat de vraag “in de praktijk” minder wordt. De vliegtaks geldt niet voor transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar.

Beroep op Europees coronaherstelfonds

De vliegbelasting vormt een onderdeel van een groter pakket maatregelen. Het Kabinet wil dit indienen bij de Europese Commissie om zo een beroep te doen op het Europese coronaherstelfonds. Om in aanmerking voor geld uit dat fonds te komen, moeten landen hervormingen doorvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat.

De tariefsverhoging voor vliegen moet per 1 januari 2023 ingaan. Het wetsvoorstel wordt deze zomer als onderdeel van het pakket Belastingplan 2023 ingediend bij de Tweede Kamer.

Dit vind je misschien ook leuk