Voedselvergiftiging bij 44 deelnemers van programma MasterChef

door admin
Voedselvergiftiging bij 44 deelnemers van programma MasterChef

Ze zouden voor een testopname van het televisieprogramma MasterChef van TVE in Valencia de gerechten proeven die door de met elkaar strijdende koks waren bereid. Uiteindelijk liepen 44 deelnemers een voedselvergifitiging op, zoals bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid van de regio Valencia. 

De opname van het in Spanje zeer populaire talentenjacht naar kooktalenten werd door TVE uitgezonden en vond plaats op 19 januari in het aquarium Oceanogràfic in Valencia. Pas na de uitzending van afgelopen zondag meldde een van de deelnemers op Twitter dat ze symptomen van gastro-enteritis had opgelopen. Net als andere collega-deelnemers heeft deze medewerker van Oceanogràfic ervoor naar de spoedeisende hulp moeten gaan.

‘Bedankt ‘Masterchef’ voor de slechtste eetervaring die ik ooit in mijn leven heb gehad”, zei zij. Ze voegde eraan toe dat het bedrijf de verantwoordelijken voor het programma had geïnformeerd over wat er was gebeurd en dat de gezondheidsautoriteiten er ook van op de hoogte zijn gesteld.

“In drie dagen 5 kilo afgevallen”

In een publicatie waarin ze een foto plaatst van haar en haar collega’s die tijdens het programma aan tafel zitten, bevestigt deze medewerkster dat ze allemaal gastro-enteritis hadden: “De volgende nacht moest ik naar de spoedeisende hulp en kreeg ik een injectie met Primperan om te stoppen braken”. “Ik ben in drie dagen 5 kilo afgevallen”, voegde zij eraan toe. De deelneemster hekelde het feit dat sinds januari “ze niet eens het fatsoen hebben gehad” om excuses aan te bieden”. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde afgelopen dinsdag aan Europa Press dat 44 van de 70 aanwezige deelnemers door de voedselvergiftiging zijn getroffen.

Het spijt de producent

De producent van het programma, Shine Iberia, heeft op zijn beurt een verklaring afgegeven waarin ze aangeven spijt te hebben van wat er is gebeurd. “Van MasterChef spijt het ons zeer dat sommige gasten die de opname van de opnames in Valencia bijwoonden, zich slecht hebben gevoeld”. De programmaleiding gaf wel aan destijds voortdurend in contact te hebben gestaan met de gedupeerden via Oceanogràfic, aangezien het om personeel van het bedrijf ging.

Een “absoluut uitzonderlijk” geval

Shine Iberia benadrukt dat het een om een “absoluut uitzonderlijk geval gaat in deze 11 jaar MasterChef in Spanje. Bij het programma is het een absolute prioriteit om de voedselzorg van de betrokken mensen te garanderen.”

Ze voegen eraan toe dat “het voedsel tot aan de bron is geanalyseerd met positieve resultaten en dat de traceerbaarheid gedurende het hele proces gegarandeerd was. Zoals ook gerapporteerd en gedocumenteerd aan de bevoegde gezondheidsautoriteiten toen we op de hoogte waren van de feiten.”

Wat stond er op het menu?

Maar welk menu werd er geserveerd? De gerechten die de aspiranten voor de titel ‘beste chef-kok van Spanje’ hun publiek voorschotelden waren: Een reis naar India via het voorgerecht met als hoofdingrediënten Valenciaanse clotxina. Dat is een gerecht gemaakt met mango en kruiden uit de Indiase keuken. Als tweede voorgerecht werd oester, mossel, romescosaus en pesto op basis van algen geserveerd. Daarna volgde een Thaise zeebaarssuquet, een stoofpotje met kokos, dadels en pinda’s. Het dessert was een Japanse cheesecake met zeewier. 

Dit vind je misschien ook leuk