Waar in Spanje is 10 april een feestdag?

door admin
Waar in Spanje is 10 april een feestdag?

In sommige autonome gemeenschappen krijgen mensen op Paasmaandag een vrije dag als vervanging voor Witte Donderdag en in andere levert de vrije maandag een ‘puente’ op, een lang weekend. 

Paasmaandag is dit jaar een feestdag in zes regio’s: in Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, de Balearen, Baskenland, La Rioja en Navarra. De enige regio die Witte Donderdag (6 april) niet beschouwt als een vrije dag is Catalonië, terwijl in de rest beide dagen vrij zijn.

Goede Vrijdag (7 april) wordt beschouwd als een nationale feestdag. Dus in geen van de bovengenoemde gebieden werd op die dag gewerkt.

Paasvakantie 2023

Samengevat zijn dit de vrije dagen die stonden vermeld in de landelijke en regionale werkkalenders.

2 april: Palmzondag – Feestdag in heel Spanje.

3 april: Heilige Maandag – Werkdag in heel Spanje.

4 april: Heilige Dinsdag – Werkdag in heel Spanje.

5 april: Heilige Woensdag – Werkdag in heel Spanje.

6 april: Witte Donderdag – Feestdag, behalve in Catalonië.

7 april: Goede Vrijdag – Vrije dag in heel Spanje.

8 april: Stille Zaterdag – Werkdag in heel Spanje voor degenen die in het weekend werken.

9 april: Paaszondag – Werkdag in heel Spanje voor degenen die in het weekend werken.

10 april: Paasmaandag – Vakantie in Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, de Balearen, Baskenland, La Rioja en Navarra.

Hoeveel feestdagen zijn er nog dit jaar?

Het volgende lange weekend met extra vrij valt pas rond 1 mei, de nationale feestdag ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Deze valt dit jaar op een maandag dus iedereen is dan vrij en kan genieten van een lang weekend. 

Daarnaast is het in Madrid een feestdag op 2 mei, de regionale dag ter herdenking van de opstand tegen de Franse troepen van Napoleon die op die datum in 1808 plaatsvond.

De eerste nationale feestdag na de Dag van de Arbeid is 15 augustus, Asunción de la Virgen (Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie). Dit jaar valt het op een dinsdag, dus alleen de werknemers die op maandag de 14e vrij nemen, hebben een lang weekend. Geen enkele regio in Spanje beschouwt de dag voor de 15e als een regionale feestdag. 

Lees ook: Waarom zijn 6 en 8 december feestdagen in Spanje?

De volgende nationale feestdag is dan op 12 oktober. De Día de la Hispanidad. Vervolgens is het op 1 november Allerheiligen. Dat valt op een woensdag. Wel is er dit jaar een lang decemberweekend. De Dag van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december valt namelijk op een vrijdag. Echter, de Dag van de Grondwet, Día de la Constitución valt op een woensdag. Dus wie een lang weekend wil, zal donderdag 7 december vrij moeten nemen.

Ten slotte is de eerste daaropvolgende feestdag met Kerst, op maandag 25 december. 

Bekijk ook: Dit zijn de feestdagen en lange weekenden van 2023 in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk