Waarom veel Spanjaarden dromen van een dorpsleven

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Waarom veel Spanjaarden dromen van een dorpsleven

Een aanzienlijk deel van de Spaanse projecten die wereldwijd getoond worden, betreft nu kleinschalige, vaak duurzame woonarchitectuur in landelijke gebieden. Deze projecten, vaak gebouwd met traditionele materialen of gerecyclede structuren, weerspiegelen een verschuiving van het stedelijke naar het landelijke. Dergelijke woningen, vaak gevestigd in kleine dorpen, zijn een toevluchtsoord voor de middenklasse stedelingen die zich terugtrekken naar het platteland.

Crisis in de stad stimuleert opmars van het platteland

Deze trend is een reactie op de nieuwe stedelijke crisis in Spanje, waar steden als Barcelona, Malaga, Valencia en Palma de Mallorca hun inwoners verdrijven. El Mundo schrijft dat dit niet gebeurt gebeurt door economische achteruitgang, maar juist door het succes: stijgende woningprijzen, zwakke huurmarkten en toenemend toerisme maken traditionele middenklassewijken onbereikbaar. Veel bewoners zien zich genoodzaakt naar de voorsteden te migreren of kiezen zelfs voor landelijke dorpen binnen een uur rijden van hun werk of culturele centra.

De rol van telewerken en de pandemie

De opkomst van telewerken en de claustrofobische effecten van de lockdown in 2020 hebben deze verschuiving versneld. Het ‘lege’ Spanje, zoals beschreven door Sergio del Molino in 2016, is niet meer zo leeg. Sinds dat jaar hebben 1.695 Spaanse gemeenten met minder dan 1.000 inwoners een bevolkingstoename gezien.

Persoonlijke verhalen

Individuele verhalen, zoals dat van ontwerper Faustino de la Carrera, belichten de voordelen en uitdagingen van het leven in de natuur. Zijn verhaal begon met de crisis van 2008. Hij kocht een stuk land op 105 kilometer van Madrid en zette er een prefab houten huis op. Hoewel het leven daar idyllisch was, bracht het ook uitdagingen met zich mee, vooral voor de kinderen.

Lees ook: In 1.800 dorpen in Spanje is eenzaam ook echt alleen

De romantische kant van het platteland

Arturo Franco’s ervaring in O Fieiro (La Coruña) vertegenwoordigt de meer romantische kant van het landelijke leven. Hij transformeerde een honderd jaar oude stal in een bewoonbare ruimte, met behoud van de authentieke stenen en een minimale aanpak. Het dorp was praktisch verlaten toen hij er kwam, maar daar komt gestaag verandering in. Hij ontdekte bovendien dat zijn regio niet zo geïsoleerd is als men zou denken. De klimaatverandering werkt zelfs in het voordeel van de regio met mildere winters, en er is een toename van nieuwe bewoners die de lokale cultuur verrijken.

De toekomst van landelijk wonen

De trend van het verhuizen naar het platteland roept vragen op over duurzaamheid en de noodzaak om te wennen aan een nieuwe manier van leven. Deze beweging illustreert de zoektocht naar een authentieker, meer verbonden leven met de natuur, weg van het stadsrumoer en de hoge levenskosten. 

Lees ook: Meer dan 500 Spaanse dorpen hebben bijna alleen vakantiehuizen

Dit wil je misschien ook lezen