Waarom wordt de NAVO-top volgende week gehouden in Madrid?

door admin
Waarom wordt de NAVO-top volgende week gehouden in Madrid?

Het 40-jarig jubileum is echter niet de reden dat de vergadering in Spanje wordt gehouden. Een jaar geleden op 14 juni kwamen staatshoofden en regeringsleiders tijdens een vergadering overeen dat Spanje de NAVO-top in 2022 zou organiseren.

Bekijk ook: Spanje geeft 37 miljoen euro uit voor organisatie NAVO-top in juni

Dat werd volgens de website van het regeringspaleis La Moncloa enkele minuten later openbaar gemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van president Sánchez en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Is het de eerste keer dat de NAVO-top in Spanje plaatsvindt?

Het is niet de eerste keer dat Spanje gastheer is van de NAVO-top. 25 jaar geleden vond deze bijeenkomst voor het eerst plaats in het land. Sánchez verwees hiernaar in zijn toespraak op 15 juni ter gelegenheid van de verkiezing van Spanje voor het evenement in 2022. Over de bijeenkomst in zijn land in 1997 zei de premier: “We waren in staat om samenhorigheid te tonen, maar vooral een toekomstvisie ten aanzien van het hoofd te kunnen bieden aan het nieuwe strategische scenario dat zich na de val van de Berlijnse Muur ontvouwde”. “Ik zou die geest van Madrid naar de volgende Top willen brengen, zodat we in staat zijn om een ​​nieuw Strategisch Concept te laten ontstaan ​​dat als leidraad zal dienen voor de komende jaren”, zei Sánchez.

Bekijk ook: Spaanse ministers geven 37 miljoen uit aan NAVO-top zonder openbare aanbestedingen

Wat zijn de doelen van de NAVO-top in 2022?

Een van de doelstellingen van de NAVO-bijeenkomst is het actualiseren van het Strategische Concept, dat de waarden, doelstellingen en taken van de internationale organisatie omvat. Het document is van cruciaal belang omdat het een collectieve beoordeling geeft van de veiligheidsuitdagingen waarmee het bondgenootschap wordt geconfronteerd. Verder schetst het de politieke en militaire taken die de NAVO zal ondernemen om deze aan te pakken. Het docuemnt geeft richting aan de politieke en economische toekomst. Het houdt nu rekening met de huidige crisis met Rusland, de kracht van China of opkomende en ontwrichtende technologieën. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het Strategisch Concept regelmatig – ongeveer elke tien jaar – herzien en geactualiseerd. Zo wordt rekening gehouden met veranderingen in de mondiale veiligheidsomgeving en bereidt het collectief zich voor op de toekomst.

Op de top van Brussel in 2021 hebben de staatshoofden en regeringsleiders de secretaris-generaal Jens Stoltenberg gevraagd om het proces voor de ontwikkeling van het volgende Strategisch Concept te leiden. 

Tegelijkertijd is de NAVO in dialoog met haar partners, andere internationale organisaties en gemeenschappen van deskundigen, jongerenorganisaties, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector. Als de onderhandelingen en de afspraken eenmaal zijn gemaakt, rest er nog maar één laatste stap: afspraken goedkeuren op de top. Op deze manier wordt die in Madrid de vierde sinds het einde van de Koude Oorlog, een periode waarin strategische concepten geclassificeerd bleven en elk decennium werden vernieuwd.

“Historisch en transformerend”

In een interview met Efe zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg te verwachten dat de komende top in Madrid “historisch en transformerend” zal zijn, aangezien de alliantie Oekraïne blijft steunen in zijn strijd tegen de binnenvallende troepen van Rusland.

In het interview schetste Stoltenberg ook hoe de NAVO zich voorbereidt om Finland en Zweden te verwelkomen, de veiligheid op de zuidelijke flank wil vergroten en de wereldwijde voedselcrisis, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, wil verlichten. Lees hier een vertaling van het interview in het Engels.

Dit vind je misschien ook leuk