Waarom zijn aardbeien uit Huelva goedkoper in het buitenland dan in Spanje?

door admin
Waarom zijn aardbeien uit Huelva goedkoper in het buitenland dan in Spanje?

Aardbeien uit de Andalusische provincie Huelva zijn momenteel goedkoper in Duitsland dan in Spanje. En de lijst van Spaanse producten die goedkoper in het buitenland zijn, zoals ook bij olijfolie het geval is, wordt almaar langer. Hoe kan dat?

De prijsverschillen blijken uit onderzoek van ‘Sábado Clave’, een programma van omroep La Sexta. Journalisten van het programma hebben de prijs van een kilo aardbeien uit Huelva in Madrid (6,75 euro) vergeleken met die in Berlijn (3,54 euro) en Frankfurt (4,99 euro). Dit betekent dat de Duitse prijzen aanzienlijk lager zijn dan die van het land van herkomst, Spanje.

Langdurige overeenkomsten

Het prijsverschil is te wijten aan langdurige overeenkomsten die veel telers afsluiten om vaste inkomsten te garanderen, ongeacht de specifieke omstandigheden van elke oogst. Duitse distributeurs profiteren hiervan en kunnen daardoor zeer lage prijzen krijgen. De resterende producten, die niet onder deze overeenkomsten vallen, worden in Spanje verhandeld. Aangezien de oogst dit jaar erg slecht is geweest, is er weinig van over en stijgen de prijzen.

Olijfolie goedkoper in Australië

Het probleem is vergelijkbaar met dat van olijfolie in de afgelopen maanden. Olijfolie was goedkoper in Australië dan in Spanje zelf. Het zal naar verwachting ook invloed hebben op ham, bessen en vele andere producten uit de primaire sector. Het is echter slechts een symptoom van een groter probleem dat al decennialang suddert en wordt blootgelegd door slechte oogsten, inflatie en problemen in de distributieketen.

Keerzijde 

Spanje is ongetwijfeld een van de grootste landbouw- en veeteeltgiganten van Europa, maar dit heeft een keerzijde. Het is een kracht in sectoren met weinig toegevoegde waarde, wat bijna synoniem is met lage lonen. De keuze van Spanje om de ‘tuinbouwkas van Europa te zijn’, (zolang de Europese Unie geen overeenkomsten sluit met derde partijen die, zoals met de Zuid-Afrikaanse sinaasappel, Spaanse telers van de markt verdrijven) kan zinvol zijn, maar brengt het constante risico met zich mee op een Europa met twee snelheden.

‘Vloek van natuurlijke hulpbronnen’

Xataka.com betoogt dat het hier gaat om de “vloek van natuurlijke hulpbronnen”, waarvan tientallen voorbeelden te noemen zijn. Een van de meest opvallende is die van Chili, waar tussen 1884 en 1930 de economie groeide rondom salpeter, een stof van bijzonder nut in de landbouw en waarvan de wereldmarkt bijna uitsluitend werd gedomineerd door Chili. Toen in het begin van de twintigste eeuw in Duitsland de eerste synthetische meststoffen werden ontwikkeld, kwam de economie in een diepe crisis terecht, inclusief burgerlijke onrust.

Volgens Xataka is het duidelijk dat industriebeleid niet gemakkelijk is, maar wel noodzakelijk en lijkt het erop dat Spanje dat nog niet heeft begrepen.

Dit vind je misschien ook leuk