Wat is het toegestane alcoholpromillage in Spanje?

door admin
Wat is het toegestane alcoholpromillage in Spanje?

Bovendien kan alcoholgebruik achter het stuur leiden tot boetes, puntenverlies en zelfs gevangenisstraffen. In deze tekst zullen we ingaan op het alcoholpercentage dat in Spanje is toegestaan en wat de gevolgen zijn van het overtreden van deze regels. 

Maximaal toegestane alcoholpercentages

De verkeersveiligheidswet in Spanje stelt de maximaal toegestane alcoholpercentages vast. Het alcoholvolume in het bloed wordt gemeten in gram alcohol per liter bloed (g/l) of het equivalent daarvan in uitgeademde lucht.

Voor bestuurders in het algemeen is het maximaal toegestane alcoholpercentage 0,5 g/l in bloed of 0,25 mg/l in ingeademde lucht.

Voor beginners en professionals is dit 0,3 g/l in bloed of 0,15 mg/l in ingeademde lucht.

Minderjarige bestuurders, ongeacht het voertuig waarin zij rijden, mogen geen enkele hoeveelheid alcohol in hun bloed hebben. Dat geldt dus ook voor persoonlijke mobiliteitsvoertuigen zoals e-steps (bron)

Gevolgen van overtredingen

Als een bestuurder positief test op alcoholgebruik, kunnen de straffen variëren van een boete van 500 euro en verlies van 4 punten op het rijbewijs (bij een alcoholpromillage tussen 0,25 en 0,50 mg/l) tot een boete van 1.000 euro en verlies van 6 punten (bij een alcoholpromillage hoger dan 0,50 mg/l).

Als de overtreder een recidivist is, bedraagt ​​de boete 1.000 euro, ongeacht het alcoholpercentage, terwijl het aantal verloren punten afhankelijk is van het tarief.

Misdrijf

Als het alcoholpromillage hoger is dan 0,60 mg/l in ingeademde lucht, wordt dit beschouwd als een misdrijf. In dit geval variëren de overwogen straffen van drie tot zes maanden gevangenisstraf, een geldboete van zes tot twaalf maanden, een rijverbod voor een periode van één tot vier jaar en tussen 30 en 90 dagen werken ten behoeve van de gemeenschap.

Het weigeren van een blaastest wordt beschouwd als een ernstig geval van het overtreden van de verkeersveiligheid en kan leiden tot een misdrijf en dezelfde straffen als hierboven beschreven.

De negatieve effecten van alcohol op de rijvaardigheid zijn bekend, ook bij een laag alcoholgebruik. Het risico op een aanrijding neemt toe naarmate het alcoholpromillage stijgt. Niet alleen het risico op een ongeval neemt toe, maar ook het risico op verwondingen en de kans dat deze dodelijk zijn. Vooral jonge bestuurders met minder ervaring achter het stuur en die alcohol hebben gedronken, lopen extra risico.

Hoeveel glazen kun je nog drinken?

Een schema van de Spaanse Guardia Civil biedt informatie over de maximale hoeveelheid alcohol die bestuurders van verschillende voertuigen in hun bloed mogen hebben, en geeft daarbij aan hoeveel drankjes men kan consumeren om onder de limiet te blijven.

Het schema geeft aan dat mannelijke bestuurders van 70 kg bijvoorbeeld 2 pinten bier, 2,5 glazen wijn of 2 glazen whisky kunnen drinken en nog steeds onder de limiet blijven.

Voor vrouwelijke bestuurders van 60 kg geldt bijvoorbeeld een maximum van 2 pinten bier, 2 glazen wijn of 2 glazen whisky.

Het is belangrijk om op te merken dat er verschil is tussen mannen en vrouwen, omdat het lichaam van mannen over het algemeen iets beter in staat is om alcohol te verwerken dan het lichaam van vrouwen. Het is echter van persoon tot persoon verschillend.

Het is natuurlijk het beste om helemaal geen alcohol te drinken voordat je gaat rijden of een ander voertuig bestuurt. Als je toch besluit om te drinken, zorg er dan voor dat je niet te veel drinkt en ga naar huis met een taxi of ga, indien mogelijk, lopen.

Weet dat dronken gedrag op straat in Spanje ook beboet kan worden. Hetzelfde geldt voor dronken fietsen. Je neemt op de fiets immers ook deel aan het verkeer en fietst in de meeste gevallen op straat. 

Dit vind je misschien ook leuk