Wat vind jij het beste feest van Spanje?

door admin
Wat vind jij het beste feest van Spanje?

In Spanje worden talloze 'fiëstas' gevierd. Elke zichzelf serieus nemende stad of dorp heeft er wel één of zelfs meer. Maar wat is nou het beste feest? Clubrural wil dat weten en schreef de verkiezing #MiFiestaesLaMejor (mijn feest is het beste) uit.

Naast de bekende ‘ferias’, de jaarfeesten in een gemeente die meestal worden gevierd rond de dag van de Patroonheilige, worden in Spanje nog duizenden andere feesten gevierd. Doorgaans zijn die gerelateerd aan illustere personages uit het verleden van een stad, aan de typische gewassen die in de omgeving worden geoogst, aan belangrijke momenten in de lokale geschiedenis of niemand weet meer wat de oorsprong is van een feest, maar viert het wel elk jaar uitbundig mee.

Dit de tien finalisten die uiteindelijk zijn gekozen uit alle ontvangen voorstellen:

  1. Batalla de las Flores, Cantabrië
  2. El Adelantamiento, Andalusië
  3. Danza de los Zancos, La Rioja
  4. El Salto del Colacho, Castillië en León
  5. Baixada dels Raiders, Catalonië
  6. Astures y Romanos, Castillië en León
  7. Procesión de ataúdes, Galicië
  8. Romería Vikinga, Galicië
  9. Festival de la Sidra de Nava, Asturië
  10. El Carnaval de los Indianos, Canarische Eilanden

Omdat er maar één de winnaar kan zijn van deze derde editie van #MiFiestaEsLaMejor kan iedereen stemmen op welk Spaans feest zijn of haar favoriet is.

Om het stemmen aantrekkelijker te maken, wordt onder alle deelnemers een weekend in een landelijk gebied verloot. Stemmen kan tot 3 juli. Op de 4e wordt het winnende feest bekendgemaakt. De winnaar van de verkiezing kan een paar dagen naar ‘casa rural’ Cas Sorribas in Forcarei, Pontevedra.

Batalla de las Flores, Laredo, Cantabrië – 26 augustus

Op 26 augustus zijn de straten van de Cantabrische stad Laredo in Cantabrië gevuld met de spectaculaire praalwagens versierd met bloemen. De Batalla de las Flores in Laredo is een van de meest populaire festivals in Cantabrië vanwege de muziek, de kleuren en vooral de miljoenen bloemen in deze ‘bloemencorso’. 

De kunstwerken zijn gemaakt tijdens de ‘magische nacht’ voorafgaand aan de parade. Dan worden de bloemen gesneden en op de praalwagens geplaatst. Zo verliezen ze hun kleuren en frisheid niet. Elk van de wagens draagt ​tussen de 25.000 en 100.000 bloemen in de fraaiste combinaties die elk een thema behandelen. De wagens worden vergezeld door kinderen in thematische kleding. Het kleurrijke en fotogenieke schouwspel is zeker de moeite van het bezoeken waard.

El Adelantamiento, Cazorla, Jaén – 27 september tot 3 oktober

El Adelantamiento is een cultureel festival waarbij de vooruitgang die de plaats boekte in de periode tussen 1534 en 1606 op sociaal gebied en op het gebied van politiek en economie. De gemeente Cazorla, tevens verkozen tot hoofdstad van het landelijk toerisme 2022, wordt in een middeleeuwse decor getransformeerd waarin de inwoners de acteurs zijn. Hun kleding weerspiegelt de verschillende sociale klassen die er waren: geestelijken, adel, boeren, militairen, geestelijken en nederiger mensen. Muziek, eten en drinken en optochten bieden voor elk wat wils.

Danza de los Zancos, Anguiano, La Rioja – 21 – 23 juli

De voorouderlijke ritus van de Dans op Stelten wordt uitgevoerd ter ere van de patroonheilige María Magdalena in de gemeente Anguiano. Van oorsprong wilde men met deze dansen goede oogsten antrekken. De dans wordt uitgevoerd door 8 mannen op stelten van een halve meter hoog. Ze dansen door de straten van de gemeente. Hun kleding bestaat uit een gele rok, een wit overhemd en een veelkleurig vest. Castagnetten vormen hun belangrijkste accessoire. 

El Salto del Colacho, Castrillo de Murcia – 19 juni

Het festival ‘El Salto del Colacho’ werd in 1996 uitgeroepen tot feest van toeristisch belang. Mannen die de duivel vertegenwoordigen springen over grote bedden die in de straten staan opgesteld en waarin babypoppen liggen. De oorsprong van deze eigenaardige ‘babysprong-traditie’ is niet duidelijk. Sommige experts zijn van mening dat het een vruchtbaarheidsritueel zou zijn. De demonen gaan in het geel gekleed en dragen een rood masker. De traditie zegt dat de duivel de zonden van kinderen op zich neemt en hen bescherming geeft om ziekte te voorkomen.

Baixada dels Raiders, Coll de Nargó, Lleida – 14 augustus

Dit festival is bedoeld om de raiers (roeiers) te herdenken die verantwoordelijk waren voor het transport van het hout uit de Pyereneeën naar het binnenland over de rivier de Noguera Pallaresa. Op deze dag worden boten gemaakt van de boomstammen zelf en roeien de raiers stroomafwaarts. Aan het einde van de route naar de Pont de Claverol wachten honderden mensen en ensen op de boten en wordt een traditionele dans opgevoerd.

Astures y Romanos, Astorga, León – 22 – 24 juli

Het laatste weekend van juli is het festival van de Asturiërs tegen de Romeinen. Het vormt een herdenking van de verovering van het gebied dat werd bewoond door de stammen van de rivier de astura. Het is een weergave van het leven in die tijd en zijn oorlogsepisodes. Je waant je een paar dagen in de Romeinse tijd in Astorga en kunt shows bezoeken, een Romeins circus of Romeinse parades. 

Procesión de Ataúdes, Santa Marta de Ribarteme, Pontevedra – 29 juli

Het traditionele festival van Santa Marta de Ribarteme is waarschijnlijk een van de meest unieke en lichtelijk lugubere festivals in Spanje. Levende burgers worden in doodskisten naar de hermitage gedragen op de schouders van familie of vrienden. Het is zonder twijfel een van de meest bijzondere en oudste bedevaarten in Galicië. Met deze traditie wordt aan de heilige Santa Marta gevraagd om genezing van een zieke of om een belangrijke gebeurtenis in hun leven. 

Romería Vikinga, Catoira, Pontevedra – 7 augustus

Tijdens dit Vikingfestival wordt de verdediging van Galicië tegen de aanvallen van Normandische en SAraceense piraten in de 92 en 10e eeuw rond de rivier de Ulla herdacht. Met toneelstukken, muziekconcerten en Vikingkleding spelen de inwoners van Catoira deze episode uit hun geschiedenis na. Het bekendste moment tijdens deze feesten is die van de Vikinglanding door de rivier die de stad Catoira doorkruist. De bekendste functie is die van het voor anker gaan van het Vikingschip in de rivier die de stad doorkruist. 

Festivali de la Cidra de Nava, Asturië – 8 – 10 juli

De Asturiaanse drank bij uitstek is cider. Daarom verdient deze drank eigenlijk niets minder dan een groots festival. Het wordt gevierd in de stad La Nava en draait om de traditionele en lokale gastronomie. De belangrijkste evenementen van het festival zijn de ‘Beste Natuurlijke Cider wedstrijd’ en de “Internationale wedstrijd Cider schenken’. De beste schenker en de beste natuurlijke cider worden verkozen en krijgen een prijs. 

El Carnaval de los Indianos, Santa Cruz de La Palma, Canarische Eilanden – februari

Tijdens deze festiviteiten wordt de komst van de Canariërs uit Latijns-Amerika in de 19e eeuw herdacht. Een belangrijk moment is de ‘talkpoederguerrilla’. De straten van Santa Cruz de la Palma worden speciaal voor deze gelegenheid wit geverfd. Het feest is een weergave van de speciale band tussen Cuba en het eiland La Palma destijds. Het meest opvallende tijdens deze carnavalsviering is de kleding die de deelnemers dragen. Hiermee scheppen ze op over de rijkdommen die uit Cuba zijn meegebracht, zoals goud. De eilandbewoners die naar Cuba emigreerden en later weer terugkeerden, werden Indianen genoemd. 

Klik hier om jouw stem uit te brengen!

Dit vind je misschien ook leuk