Waterrekening in Malaga flink omhoog

door admin
Waterrekening in Malaga flink omhoog

Inwoners van Málaga moeten zich voorbereiden op een significante verhoging van hun waterrekening. Vanaf komende lente stijgt het gemiddelde tarief met 42,7%, waardoor het maandelijkse bedrag uitkomt op ongeveer 20,80 euro.

Deze stijging is een gevolg van een tariefwijziging door Emasa, het lokale waterbedrijf. De tarieven waren de afgelopen acht jaar bevroren. Daarnaast wordt een nieuwe heffing geïntroduceerd die zal duren tot 2043. Deze heffing is bedoeld om een uitgebreid plan van 100,3 miljoen euro te financieren voor de bouw en verbetering van waterinfrastructuur.

Details van de verhoging

De maandelijkse factuur voor de inwoners zal gemiddeld met 6,21 euro stijgen. Daarvan is 4,88 euro te wijten aan de tariefstijging van 35,25%. De resterende 1,33 euro komt door de nieuwe heffing, wat een extra 7,45% inhoudt. Deze heffing zal starten in 2024.

Toekomstige ontwikkelingen

Deze heffing zal de komende 19 jaar geleidelijk stijgen. De bedoeling is dat er tussen 2024 en 2028 jaarlijks miljoenen euro’s mee worden gegenereerd. De opbrengst wordt gebruikt voor diverse projecten, zoals de verbetering van de waterzuiveringsinstallaties en de bouw van nieuwe pompstations.

Waar gaat het geld naartoe?

De investeringen zijn onder andere bedoeld voor het vergroten van de capaciteit van bestaande waterleidingen en het aanleggen van nieuwe. Ook worden er maatregelen genomen tegen overstromingen en wordt er geïnvesteerd in het verbeteren van de waterzuivering.

Lees ook: In deze steden in Spanje komt het beste water uit de kraan

Extra diensten

Volgens Penélope Gómez, de wethouder van Milieuduurzaamheid, zal Emasa nu ook kosten dekken die eerder niet werden vergoed. Dit omvat het verbinden van woningen met hoofdleidingen en het onderhoud van de regenwaterafvoersystemen, wat jaarlijks meer dan 7 miljoen euro zal kosten.

De aankomende tariefverhoging en nieuwe heffingen hebben een directe impact op de huishoudens in Málaga. Hoewel de tarieven bedoeld zijn om in de context van ernstige droogte broodnodige infrastructuur- en duurzaamheidsprojecten te financieren, zullen ze het besteedbare inkomen van vele families extra onder druk zetten. 

Dit vind je misschien ook leuk