Welke Spaanse supermarkten houden zich niet aan de btw-verlaging?

door admin
Welke Spaanse supermarkten houden zich niet aan de btw-verlaging?

Facua-Consumidores en Acción heeft voor de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC zeven distributieketens aangeklaagd omdat ze de btw-verlaging niet hebben doorberekend bij alle voedingsmiddelen die onder de maatregel van btw-verlaging vallen. De regering heeft deze vorige week aangekondigd om de impact van inflatie voor consumenten tegen te gaan. 

Concreet heeft de vereniging de prijs-evolutie van in totaal 676 producten in Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor en Mercadona van 30 december tot 3 januari geanalyseerd. In haar analyse concludeert de consumentenorganisatie dat in 51 gevallen geen prijsverlaging is toegepast die gelijk is aan die van de btw. Zo zijn 34 prijzen identiek aan die op het einde van het jaar, hebben 10 geen invloed op de volledige belastingvermindering en zeven zijn zelfs nog hoger.

De Consumentenbond heeft aangegeven dat dit de eerste fase is van de prijsbewakingscampagne die zij heeft gelanceerd en die zich de komende maanden verder zal ontwikkelen. In die zin herinnerde Facua eraan dat winkels de prijzen van producten die onder de maatregel vallen tot eind april niet kunnen verhogen. Als de onderliggende btw voor de maand maart niet lager is dan de 5,5% zal die periode met nog eens twee maanden worden verlengd. Alleen gerechtvaardigde verhogingen van kostenstijgingen zijn legaal.

Prijsafwijkingen 

Volgens het rapport zijn de etablissementen met de meeste onregelmatigheden Día, met 17%, en Carrefour, met 10%, terwijl in Mercadona geen anomalie is vastgesteld en in Hipercor slechts één product.

Op deze manier is het grootste aantal onregelmatigheden gelokaliseerd in Dia; met 14 onregelmatigheden in de 81 prijzen, in negen gevallen door afronding naar boven. Carrefour volgt met 113 geanalyseerde prijzen in 11 gevallen geen btw-verlaging is doorberekend.

Dan volgt Eroski met acht onjuiste prijzen van de in totaal 92 geanalyseerde prijzen. In Alcampo zijn zes prijzen van de 96 geanalyseerde prijzen met onregelmatigheden gevonden, in twee gevallen door afronding naar boven.

Bekijk ook: Op deze levensmiddelen wordt vanaf 1 januari tijdelijk geen btw toegepast

Bij Lidl zijn ook zes van de 70 prijzen waargenomen die hoger zijn dan ze zouden moeten zijn met btw-verlaging. In Aldi zijn vijf gevallen van de 64 geëvalueerde prijzen gemeld, terwijl er in Hipercor slechts één te hoge prijs is van de in totaal 76 gecontroleerde producten. In Mercadona heeft de organisatie geen enkele onregelmatigheid geconstateerd in de 84 voedingsmiddelen waarvan de prijs eind december is vergeleken met de huidige.

Meest voorkomende onregelmatigheden

Volgens het rapport bestaan ​​de geconstateerde onregelmatigheden er in de meeste gevallen uit dat consumenten hetzelfde bedrag betalen als vóór de btw-verlaging. Op die manier wordt die verlaging gebruikt om de winstmarge van de keten te vergroten. 

Facua heeft ook geconstateerd dat er producten zijn waarvan de verkoopprijs zelfs hoger is dan die van de dagen voorafgaand aan de inwerkingtreding van de maatregel. Ook zijn er gevallen waarin de vermindering kleiner is dan die zou moeten worden toegepast indien de belastingvermindering volledig zou worden doorberekend. Zo worden prijzen naar boven afgerond om in sommige gevallen slechts één cent toe te voegen, terwijl de prijzen in werkelijkheid naar beneden afgerond zouden moeten worden. 

Tuchtprocedure

Facua heeft de CNMC verzocht de praktijken te onderzoeken en de gepaste tuchtprocedure te openen om te bepalen of de toegepaste prijzen een stijging van de bedrijfswinstmarges vertegenwoordigen of gerechtvaardigd zijn door stijgingen van de kosten van producte.

Wat de wet zegt 

He koninklijk wetsbesluit 20/2022 van 27 december stelt vast dat “de verlaging van het belastingtarief volledig ten goede komt aan de consument”. 

Om welke producten gaat het

 Volgens de norm wordt vanaf 1 januari 0% btw toegepast op de volgende voedingsmiddelen waarop 4% werd geheven:

  • Brood
  • Meel voor het maken van brood
  • Melk 
  • Kazen
  • Eieren
  • Fruit, groenten, peulvruchten, knollen en granen

 

Bekijk ook: In hoeverre houden Spaanse supermarkten zich aan de btw-verlaging?

De btw op olijf- en zaadolie en pasta wordt verlaagd van 10 naar 5%.
Artikel 72 van voornoemd koninklijk wetsbesluit geeft aan dat op 1 mei opnieuw btw van 4 en 10% zal worden toegepast op deze voedingsmiddelen indien het jaarlijkse onderliggende inflatiepercentage voor de maand maart, gepubliceerd in april, lager is dan 5,5 procent”. Zo niet, dan blijft de maatregel van kracht tot eind juni.

Dit vind je misschien ook leuk