Een recente aanval van een groepje orka’s die een zeilboot zodanig beschadigden dat deze niet meer bestuurbaar was, heeft het debat over de reden achter dit gedrag van de orka’s weer doen oplaaien. Dit keer was het de beurt aan een Belgisch koppel dat afgelopen zondag in hun zeilboot Amidala voor de kust van A Coruña in Galicië werd aangevallen.
Aan VRT NWS vertelden de Belgen dat de automatische piloot van de boot aanstond toen het koppel plots een zware impact voelde. “We waren rustig aan het zeilen en alles ging goed tot ongeveer 15.30 uur. Plots voelden we een zware ‘bonk’, alsof we iets geraakt hadden. Het stuur kreeg een stevige ruk en ik zag orka’s naast de boot opduiken.” Het incident leidde tot een complexe reddingsoperatie onder moeilijke weersomstandigheden. Windstoten hadden snelheden tot 65 km/u en golven bereikten hoogten tot drie meter. De behoorlijk beschadigde zeilboot kon pas na vijf uur naar de haven worden gesleept. De vrouw van het stel raakte ernstig gewond aan haar hand en moest per helikopter worden geëvacueerd.
Nieuwe theorieën over orka-gedrag
De recente aanval heeft het debat over de reden achter dit gedrag van de orka’s weer doen oplaaien. Al zijn wetenschappers nog steeds verdeeld, toch hebben ze een nieuwe theorie. Die stelt dat de orka’s deze aanvallen gebruiken als een soort “trainingsspel”. Volgens het Bottlenose Dolphin Research Institute (BDRI) in Spanje zouden de orka’s boten als trainingsobjecten zien om jachttechnieken te oefenen. Ze jagen doorgaans op de snelle Atlantische blauwvintonijn. Bruno Díaz López, hoofd bioloog bij het instituut, stelt: “Het is alsof ze aan het oefenen zijn. Helaas zitten mensen midden in dit spel, maar de orka’s zijn aan het leren.”
Dat vooral jonge orka’s bij deze aanvallen betrokken zijn, ondersteunt deze theorie. Toch doen soms ook volwassenen mee, wat kan wijzen op een leerproces van verschillende generaties. De orka’s lijken bovendien te beseffen dat het roer een kwetsbaar deel van de boten is en richten daar hun aanvallen op.
Nautische gemeenschap deelt tips
Ondertussen delen zeilers tips en gebruiken ze zelfs apps om dergelijke ontmoetingen met orka’s te vermijden. Toch blijft de wetenschappelijke gemeenschap verdeeld over de motieven van de orka’s. Eerdere theorieën suggereerden wraak of verveling als mogelijke redenen voor dit gedrag. Ondanks het voortdurende debat stapelen de incidenten zich op. In mei zonk een zeilboot in de Straat van Gibraltar na een soortgelijke aanval. Orka’s, behoren tot de dolfijnenfamilie en ze kunnen indrukwekkende afmetingen bereiken: tot acht meter lang en zes ton zwaar.
Lees ook: Dit kun je doen om aanvallen van orka’s te voorkomen