Wintersport in Spanje special

door admin
Wintersport in Spanje special

De wintersportliefhebber kan er terecht in maar liefst 29 skigebieden met in totaal bijna 850 kilometer aan gesignaleerde pistes, 9 half-pipe sneeuwparken voor snowboarding, ruim 150 kilometer aan langlaufroutes en heel veel hotelbedden.

Bij ‘normale’ weersomstandigheden kan er geskied worden van eind november tot in april. In alle gebieden kun je ski’s en schoenen en soms ook skikleding huren, zijn skischolen aanwezig en overal kunnen ook andere sporten, zoals snowboarden, langlaufen, sneeuwfietsen, paardrijden, hanggliding en ijsklimmen worden beoefend.

Langlaufen

In Spanje is langlaufen als wintersport minder populair dan in Noord-Europa of in de Alpen. Spanjaarden noemen het ‘esquí nórdico’ of ‘esquí de fondo’. Zeker is dat in elk skigebied waar langlaufloipes zijn uitgezet ook het benodigde materiaal (schoenen, latten en stokken) te huur is. Toch is het, als je uit Nederland of België komt aan te raden daar alvast materiaal te huren.

Actuele informatie

Enkele gebieden organiseren tours onder begeleiding van ervaren gidsen. Alle gebieden hebben een eigen website (zie onderaan dit artikel) waar actuele informatie op is te zien over sneeuwomstandigheden, hoe er te komen, verblijfsmogelijkheden, soorten pistes en ga zo maar door.

Seizoenspassen

In de Catalaanse skigebieden wordt overal, naast Catalaans ook Castiliaans gesproken. Prijzen voor een dag skiën in het hoogseizoen liggen tussen 27 en 50 euro per dag. De meeste gebieden verkopen ook seizoenspassen of bieden kortingen door de week of in de minder drukke weekenden. Grofweg bekeken zijn er vijf bergketens in Spanje waar geskied kan worden. 

Skiën in de Pyreneeën

Langs deze natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk liggen veruit de meeste skistations. Op maar liefst zestien locaties kunnen hier de lange latten worden ondergebonden. De gebieden zijn behoorlijk sneeuwzeker omdat de meeste tussen 2.000 en 3.000 meter hoogte liggen. Bijna alle gebieden hebben ook sneeuwkannonnen om zo gewenst de hoeveelheid aan te vullen. De skistations van de Pyreneeën zijn goed te bereiken vanaf steden als Barcelona, Girona, Zaragoza, San Sebastian en Bilbao.

De Catalaanse Pyreneeën

Van de elf skistations in dit gebied is Baqueira/Beret/Bonaiqua in Valle de Arán het bekendst. Vele Spaanse beroemdheden, waaronder de koninklijke familie, roetsjen hier regelmatig omlaag van de in totaal 95 kilometer aan piste. Voor alle niveaus is dit gebied, omringd door spectaculaire bergtoppen en dichte bossen, geschikt. In de hoofdstad van het dal, Vielha, is een ijspaleis waar geschaatst en gezwommen kan worden. Het gebied Boí Taüll Resort werd in 1990 aangelegd en is relatief nieuw. De voorzieningen zijn modern alhoewel de pistes zelf niet over logies beschikken. In Espot Esui zijn de pistes (37 kilometer) hier en daar erg dichtbegroeid en dus geschikt voor meer ervaren skiërs.

De twee gebieden la Molina en Masella bevatten samen 111 kilometer aan piste en zijn met elkaar verbonden. In Molina worden veel activiteiten georganiseerd en Masella is het minst drukke gedeelte. De kleine dorpjes rond deze pistes liggen vol met Romeinse, gotische en modernistische monumenten. De stad Girona ligt slechts op 150 kilometer afstand. Uit Barcelona vertrekt dagelijks een bus naarskistation Port Ainé. Ook de andere vijf skigebieden in de Catalaanse Pyreneeën (TavascánRasos de PequeraVall de Nuria en Vallter) zijn goed bereikbaar vanaf Barcelona en Girona. Port del Compte (40 kilometer piste) staat bekend als mooiste gebied.

Pyreneeën Aragón

Candanchú is het oudste skigebied en bevat 24 kilometer piste verdeeld over zestien routes en is verbonden met het Franse skigebied Somport. De skischool hier heeft een erg goede reputatie. Vlakbij ligt Astún waar de liften al vertrekken van 2.300 meter hoogte naar toppen hoger dan 3.000 meter. Het dorpje Benasque in skigebied Cerler staat bekend om de goede après ski. De gebieden Formigal enPanticosa in Valle de Tena zijn vanaf Madrid binnen 3,5 uur te bereiken. In totaal 100 kilometer piste liggen in spectaculair landschap met veel aprés-skimogelijkheden op je te wachten.

 

Skiën in de rest van Spanje

 

Hoewel de meeste skigebieden in de Pyreneeën liggen, heeft Spanje nog meer pistes waar het goed toeven is en waar je prima terecht kunt, als je eens iets anders wil dan Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Veel skigebieden hebben minder kilometers, maar de omgeving is vaak prachtig en je kunt je wintersport combineren met een cultuur- of zelfs een strandvakantie als je kiest voor de Sierra Nevada helemaal in het zuiden van het land.

 

Skiën in de Picos de Europa

 

De Cordillera Cantabrica ligt in Noordwest-Spanje en hier zijn de Picos de Europa te vinden. Hier liggen vijf skigebieden. Manzaneda (vlakbij de stad Orense) heeft een bos van 2.000 hectare waar doorheen geskied kan worden en een zeer ruim aanbod van andere sporten in de natuur. Op een uur rijden van de stad León ligtSan Isidro met de beroemde ijsmeren Isoba en Ausente en de grotten Valporquero. Een skiër in Leitariegos kan op de dichtbegroeide pistes zelfs oog in oog komen te staan met een bruine beer. Natuurpark de Somiedo ligt dichtbij.Valgrande-Pajares staat bekend om zijn uitstekende langlaufroutes en skistationAlto Campo is klein en zeer geschikt voor kinderen en beginners. In het aantrekkelijke landschap, dat wordt gedomineerd door Pico Tres Mares, kunnen ze goed leren skiën.

 

Skiën bij Madrid

 

In de Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama is La Covatilla een modern gebied op slechts 73 kilometer van de stad Salamanca. Een perfect gebeid om wintersport te combineren met cultuur. Ook de steden Avila, Zamora en natuurlijk Madrid liggen niet te ver weg. La Pinilla, Valdesqui en Navacerrada liggen respectievelijk op 112 en 70 kilometer van Madrid en zijn zeer geschikt voor een dagtrip in combinatie met de cultuur van de Spaanse hoofdstad. Alle gebieden zijn dagelijks goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit diverse plekken in Madrid.

 

Skiën bij Valencia

 

Wie niet te ver van Valencia woont, hoeft ook niet al te ver te rijden om te kunnen skiën. Voor het ruige werk moet je verder naar het noorden, want in het Sistema Ibérico liggen met name rustige, wat kleinere gebieden die erg geschikt zijn voor beginners en families met kleine kinderen. Ook wie sneeuw wil combineren met strand en een heerlijk mediterraan klimaat kan in het zuiden van deze bergketen terecht. Javalambre ligt op slechts 140 kilometer van Valencia. Valdelinares ligt erg dichtbij zee en kent dichte dennenbossen om doorheen te skiën. Houdt je van wijn, dan koers je meer naar het noorden waar in wijngebied La Rioja ook een skigebied te vinden is: Valdezcaray.

 

Skiën in Zuid-Spanje

Op 20 minuten rijden van de stad Granada in Andalusië ligt het nationale park Sierra Nevada. In dit prachtige hooggebergte ligt het zuidelijkst gelegen skigebied van Europa Soy y Nieve en hier duurt het skiseizoen dan ook het langst. Onder ‘normale’ weercondities, kan er vanaf eind november tot ver in april geskied worden. Het skidorp Pradollano ligt op 2.100 meter hoogte en het skigebied zelf reikt tot 3.300 meter. Daar sta je vlak onder de top van de Veleta, de op één na hoogste berg van het Iberisch Schiereiland. 79 pistes met een totale lengte van 84 kilometer zijn de bereiken met 24 liften (cabines, stoeltjes- en sleepliften). Voor kinderen is er een themapiste ingericht: ‘pista del mar’.

Dit vind je misschien ook leuk