Wolkbreuk veroorzaakt binnen iets meer dan een uur overstromingen in Terrassa

door admin
Wolkbreuk veroorzaakt binnen iets meer dan een uur overstromingen in Terrassa

Het water gutste tot kniehoog door de straten, kelders liepen onder water en zelfs de ingang van de parkeergarage bij het Doctor Robert-plein in het centrum werd overspoeld. Rond drie uur ’s middags bezweek een muur onder de hevige regenval. Dat resulteerde in de evacuatie van het Natuionale Wetenschaps- en Techniekmuseum (Mnactec) aan de rambla d’Ègara. Hoewel de brandweer van de Generalitat ingreep, raakte gelukkig niemand gewond.

Gemeentelijk noodplan

In de vroege namiddag activeerde burgemeester Jordi Ballart van Terrassa het gemeentelijke noodplan in de waarschuwingsfase, vooruitlopend op de verwachte complexe weersomstandigheden. Het beeld van de Riera de les Arenes, gevuld met modderig water dat na maanden van droogte, met hoge snelheid naar beneden stroomde,  maakte grote indruk op de oudere inwoners van Terrassa. Die hebben de overstromingen van 1962 nog vers in het geheugen. Er viel 92 liter water per vierkante meter en op sommige plaatsen zelfs meer.

Schapen en geiten meegesleurd door het water

Ook bij een lokale herder liep de situatie uit de hand. Met zijn kudde geiten en schapen werd hij plotseling overvallen door het noodweer. Verschillende dieren werden door het water stroomafwaarts meegesleurd. “Een team van vrijwilligers, buurtbewoners en de brandweer slaagde erin om enkele dieren levend te redden, hoewel de herder zeer aangedaan was”, aldus de lokale fotograaf Cristóbal Castro.

400 telefoontjes

In de namiddag ontving Protecció Civil bijna 400 telefoontjes. De meeste meldingen gingen over overstromingen. hiervan waren er 234 afkomstig uit Vallès Occidental en 174 uit Terrassa zelf. Osona ontving 62 noodoproepen en in Castellbell i el Vilar werden vier personen gered die vastzaten in een auto in de riera de Marganell. 

Volgens de Meteorologische Dienst van Catalonië viel er tijdens het hoogtepunt van de storm in slechts 30 minuten 46,2 liter water per vierkante meter. Vooraf had Meteocat een waarschuwing afgegeven voor extreem weer met een risicoscore van 6 op 6 vanwege de hevige regenva met een intensiteit van meer dan 40 liter per vierkante meter.

Wegen afgesloten

De C-16 was geblokkeerd op het gedeelte bij Terrassa, in beide richtingen, tussen kilometer 22 en 24, sinds half vier ’s middags. Rond vijf uur was de weg weer begaanbaar. Ook de B-40 werd afgesloten op het gedeelte bij Roca del Vallès, over een afstand van vier kilometer, vanaf half vijf ’s middags, als gevolg van overstromingen veroorzaakt door de storm.

Tegen het einde van de avond ging het ook flink tekeer in het zuiden van Catalonië. De overstromingen resulteerden in aanzienlijk schade en verstoringen in Terrassa en omliggende gebieden.

Dit vind je misschien ook leuk