Rellen in steden Spanje na arrestatie Spaanse rapper Pablo Hasél

door admin
Rellen in steden Spanje na arrestatie Spaanse rapper Pablo Hasél

Sinds de arrestatie van de Spaanse rapper moest de politie ingrijpen in diverse Spaanse steden, waaronder in Barcelona, Girona, Lleída, Palma de Mallorca en Valencia. Winkels worden geplunderd, containers in brand gestoken en er vinden meerdere confrontaties plaats tussen demonstranten en politie. De Spaanse krant El País meldt dat er bij de rellen zeker zeventien politieagenten en enkele tientallen demonstranten gewond zijn geraakt.

Wie is Pablo Hasél en wat heeft hij gedaan?

Rapper Pablo Hasél moest zich vrijdag 12 februari melden bij de gevangenis, maar hij probeerde aan zijn straf te ontkomen en hield zich verborgen in de universiteit van Lleída. Hasél was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden vanwege het beledigen van het koningshuis en het verheerlijken van terrorisme. Dinsdagochtend bestormde de politie de universiteit waar Hasél zich had verstopt. Bij de arrestatie van Hasél zijn ook tientallen studenten opgepakt toen zij de arrestatie van de rapper probeerden te verhinderen.

Rapper Pablo Hasél staat bekend om zijn extreme uitspraken in songteksten. Hij slingert vaker tweets de wereld in over verboden guerrillabewegingen en heeft eerder emeritus-koning Juan Carlos I uitgemaakt voor maffiabaas.

Vrijheid van meningsuiting in Spanje

De uitingen van Hasél en zijn veroordeling zorgen opnieuw voor discussies over de vrijheid van meningsuiting in Spanje. Ruim tweehonderd bekende Spanjaarden hebben onlangs een petitie ondertekend tegen de gevangenisstraf van de rapper. Volgens hen is dit een beperking van de artistieke vrijheid van kunstenaars en artiesten in Spanje.

Het is niet de eerste keer dat een artiest wordt veroordeeld. Eerder vluchtte een andere rapper uit Spanje naar het buitenland om aan een gevangenisstraf te ontkomen. Linkse partijen in de Spaanse regering willen de wetgeving aanpassen zodat artiesten deze vrijheid behouden. Voor rapper Pablo Hasél komt dit echter te laat en zal hij zijn straf moeten uitzitten.

Dit vind je misschien ook leuk