Levensverwachting Spanjaard niet meer Europa’s hoogste door corona-crisis

door admin
Levensverwachting Spanjaard niet meer Europa’s hoogste door corona-crisis

Het nieuwe gemiddelde van 82,4 jaar ligt iets lager dan de levensverwachting van 10 jaar geleden, toen deze op 82,6 jaar lag. Spanje is niet het enige land waarvan de gemiddelde levensverwachting is gedaald door het coronavirus. Zo daalde de levensverwachting in Bulgarije met 1,5 jaar en in Roemenië, Polen en Litouwen met 1,4 jaar. In Nederland komt de daling uit op slechts 0,7 jaar. Dit wordt aangetoond door gegevens van Eurostat.

Er zijn ook een aantal landen waar de gemiddelde levensverwachting stijgt, ondanks de invloed van de coronacrisis. Zo gaat de levensduur er in alle Noorse landen op vooruit, met uitzondering van Zweden en IJsland. In Noorwegen leven mensen 0,3 jaar langer, in Denemarken en Finland komt de stijging uit op een magere 0,1 jaar.

Eurostat statistieken

Volgens de gegevens van Eurostat bedraagt de gemiddelde levensverwachting van de 27 EU-landen in 2019 81,3 jaar. Over 2020 zijn nog niet alle cijfers bekend, waardoor er momenteel nog geen nieuw gemiddelde over het corona-jaar gepubliceerd kan worden. Wel hebben veel individuele landen hun cijfers al gepresenteerd.

In Spanje was de daling het hoogste van de EU. Waar Spanje in 2019 nog op de eerste plek stond, komt het land momenteel uit op een vijfde plaats. De hoogste levensverwachting heeft Noorwegen, met een gemiddelde van 83,3 jaar.

De contactpersoon bij Supplementguide.nl geeft aan dat de levensverwachting een sterke samenhang vertoont van ongezonde gewoonten zoals roken, drinken en te veel en ongezond eten. Dit deel hebben mensen dus zelf in de hand. Daarnaast zijn er ook nog factoren die een rol spelen waar je zelf geen invloed op uit kunt oefenen, zoals de plaats waar je geboren bent en je genen.

Verschil mannen en vrouwen

Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen neemt al jarenlang af. Waar het verschil halverwege de jaren tachtig nog meer dan 6,5 jaar bedroeg, was dit 30 jaar later al afgenomen tot minder dan 3,5 jaar verschil. Een van de belangrijkste oorzaken van deze ontwikkeling is dat het verschil in aantal rokende mannen en rokende vrouwen kleiner is geworden.

Als gevolg van de uitbraak van COVID-19 is er dit jaar sprake van oversterfte. In Nederland is te zien dat er in de eerste negen weken van de pandemie een oversterfte van naar schatting 9.000 mensen was. Het hoogste punt werd gemeten in de eerste week van april 2020, toen meer dan 5.000 mensen kwamen te overlijden. Dit zijn er ruim 2.000 meer dan wat voor die periode normaal is.

In 2020 was de oversterfte in Spanje 70.703 volgens gegevens van MoM, het Dagelijkse Mortaliteits Monitoringssysteem van het Spaanse nationale centrum voor Epidemiologie CNE.

Beeld: Wiebrig Krakau via Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk