Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in Spanje

door admin
Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in Spanje

Daarnaast geeft het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan de Seguridad Social je niet alleen recht om je activiteiten als zelfstandig ondernemer in Spanje uit te oefenen, maar ook op gezondheidszorg en pensioen.

Wat is arbeidsongeschiktheid? 

Arbeidsongeschikt ben je wanneer je gedeeltelijk of helemaal niet meer kunt werken. Dit kan worden veroorzaakt doordat je (langdurig) ziek wordt of een ongeluk hebt gehad.

 Bekijk ook: Belangrijke wijzigingen in maandelijkse bijdragen voor zelfstandigen in Spanje

Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder of helemaal geen inkomen meer hebt. Tegelijkertijd blijven je hypotheek en andere vaste lasten wel gewoon doorlopen en moeten dus ook gewoon worden betaald.

Verzekerd voor arbeidsongeschiktheid via de Seguridad Social

Wanneer je als zelfstandig ondernemer in Spanje tijdelijk niet kan werken vanwege een beroepsziekte of een arbeidsongeval, ontvang je 75% van het reglementaire basisbedrag vanaf de dag na het ongeval of het begin van de ziekte. In andere gevallen heb je de eerste 3 dagen geen recht op een uitkering. Van de 4e tot de 20e dag ontvang je 60% van het reglementaire basisbedrag, en vanaf de 21e dag ontvang je 75% van het reglementaire basisbedrag.

Bij de minimale bijdrage als ‘autónomo’ is dit reglementaire basisbedrag 960,60 euro. Van het bedrag dat je ontvangt, moet dan tijdens de periode dat je niet kunt werken wel de maandelijkse premie voor sociale lasten aan de Seguridad Social betaald worden.

Extra afdekking van arbeidsongeschiktheid aan te raden

Het bedrag dat in het bovenstaande geval in de eerste periode overblijft is met 402,96 euro per maand minimaal. Bijf je langer arbeidsongeschikt dan ontvang je vanaf de 21e dag 503, 70 euro in de maand. Daarom is het aan te raden het risico van arbeidsongeschiktheid verder af te dekken door een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. In Spanje spreken we over een ‘Renta’ verzekering.

Renta verzekering in Spanje bij ziekte

Bij een Renta verzekering wordt een vast uit te keren bedrag per dag vastgesteld. De verzekerde kan kiezen of er al dan niet een wachttijd op de polis zit en hoelang hij/zij een uitkering ontvangt. De maximale periode is twee jaar.

Het bepalen van de wachttijd is afhankelijk van het moment vanaf wanneer je te maken krijgt met winstderving. Voor de een is dat eerder dan voor anderen. Als je een zakenpartner hebt, of personeel dat taken voor een bepaalde periode voor je over kan nemen, dan ben je langer te missen, dan wanneer je bijvoorbeeld in je eentje een kapsalon draaiende houdt. Dan heb je feitelijk al vanaf de eerste dag dat je niet kunt werken te maken met winstderving.

Sluit een renta verzekering af voor een personeelslid

Een misschien wat minder bekende reden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten is voor het dekken van het risico dat een personeelslid eventueel langdurig ziek wordt. Stel je voor dat je als kleine ondernemer te maken krijgt met een langdurig zieke werknemer. Dit kan dan voor jou als werkgever flinke economische gevolgen hebben. Naast dat je de werknemer immers nog voor een groot deel moet doorbetalen, heb je ook nog de extra kosten voor het aannemen van een vervangend personeelslid.

Voorbeelden van een renta-verzekering uitkering

De premies zijn afhankelijk van het type beroep en de leeftijd, maar voor een beter idee, hieronder twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Verzekeringsnemer en begunstigde: Werkgever

Verzekerde: Administratief medewerker

Verzekerd bedrag per dag: 30€

Wachttijd: 30 dagen

Max. uitkering: van dag 31 t/m dag 730

Maandpremie: 15€

 

Voorbeeld 2

Verzekeringsnemer, verzekerde en begunstigde: Zelfstandig ondernemer

Beroep: Timmerman

Verzekerd bedrag per dag: 40€

Wachttijd: 15 dagen

Max. uitkering: van dag 16 t/m dag 730

Maandpremie: 40€

Fiscaal aftrekbaar

Een Renta verzekering heeft ook nog fiscale voordelen. Afhankelijk van ieders situatie als zelfstandig ondernemer is doorgaans 500 euro fiscaal aftrekbaar.

Meer weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in Spanje? Neem dan contact op met Hypotienda per email via info@hypotienda.com of bel naar (0034) 951 319 383. 

Hypotienda geeft advies over alle verzekeringen in Spanje en is al meer dan 10 jaar actief op het gebied van verzekeringen. Dankzij een volledig team van Nederlands sprekend personeel bent u bij Hypotienda altijd verzekerd van begeleiding in uw eigen taal.

https://inspanje.nl/algemeen/19173/belangrijke-wijzigingen-in-maandelijkse-bijdragen-voor-zelfstandigen-in-spanje/

Dit vind je misschien ook leuk