Bijzondere bezoeker steelt de show in de haven bij A Coruña

door Elize van Loon
zeehond, haven, Oza

De inwoners van de Galicische gemeente Laxe werden dinsdag verrast. Ze hebben een nieuwe buurtbewoner in hun haven. Het dier is opgedoken in de wateren van de regio Bergantiños in A Coruña. Nieuwsgierige toeschouwers betrapten haar terwijl ze rustig aan het zwemmen was.

Het dier ‘flaneert’ en geniet. Dan weer ligt ze aan boord van een boot te genieten van de zon, dan duikt ze weer het water in. En dat alles onder de verbaasde blikken van de lokale bevolking.

Oza is oude bekende aan de kust van Galicië

Het gaat om de zeehond Oza. Dit dier is al een oude bekende aan de kust van Galicië.  Ze werd voor het eerst gezien in de gemeente Oza en vandaar de naam waarmee het werd gedoopt. Het dier was het blijkbaar beu om in het middelpunt van de belangstelling te staan in dit kleine stadje en besloot een nieuwe koers te varen, rechtstreeks naar de stad A Coruña.

Na eerst een tijdje van de noordelijke wateren te hebben genoten, is het dier nu verhuisd. En is dinsdag in Laxe opgedoken. Hoewel zijn aanwezigheid daar misschien bijzonder lijkt, zeggen experts dat zeehonden een veelvoorkomende overwinteraar zijn.

Stormen hebben invloed op verspreidingsgebied

De oorsprong van dit zoogdier kan worden herleid naar Noord-Europa. Zeehonden komen meestal in grote kolonies ter wereld, op de Britse eilanden. Als het hard stormt, verspreiden ze zich. Volgens de experts die door bovengenoemde bron zijn geraadpleegd, is het gebruikelijk dat jonge zeehonden, van slechts een paar maanden oud, aankomen. De zeehond van Oza is echter een uitzondering, want deze is al volwassen en weegt meer dan 100 kilo.

Zeehonden kunnen bijten

Hoewel de zeehond op het eerste gezicht een ongevaarlijk dier lijkt, vragen experts wel om voorzichtigheid. Want, deze  zoogdieren hebben zeer sterke en krachtige kaken en tanden. Daarmee kunnen ze mensen verwonden.

Dit vind je misschien ook leuk