Zeilboot voor Spaanse kust gezonken na orka-aanval

door admin
Zeilboot voor Spaanse kust gezonken na orka-aanval

Voor zeilliefhebbers is dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien orka’s tot nu toe voornamelijk roeren beschadigden en niet verder gingen dan dat. De aanval van vrijdag 5 mei was volgens de krant Nius echter niet de enige. Er bleef weinig over van de ‘Alboran Champagne’, een vijftien meter lang zeiljacht, dat onlangs het slachtoffer werd van de meest verwoestende orka-aanval tot nu toe in de Straat van Gibraltar. 

Lees ook: Nieuw incident met orka’s in Spanje en schip onder Nederlandse vlag

Hoewel orka’s eerder met boten ‘speelden’ en schade toebrachten, hadden ze er nog nooit een tot zinken gebracht. In dit geval vielen ze aan op het roer maar raakte het schip lek. Gelukkig werden de vier bemanningsleden gered door de Spaanse Kustwacht. Hun zeilboot zonk echter op slechts 300 meter van het strand van Barbate. 

Orka’s vallen al enkele jaren zeilboten aan en richten zich bij hun aanvallen vooral op de roeren. Zo raken de boten stuurloos en moeten vaak naar de haven worden gesleept.

Eerder al andere boot aangevallen

Uren daarvoor werd ook een andere boot aangevallen door de walvisachtigen. Er waren zeven bemanningsleden die op aanraden van de Maritieme Redding hun reddingsvesten aantrokken, de gps en andere apparaten uitzetten totdat ze werden gered. “Eerst dacht ik dat het dolfijnen waren en dat ze aan het spelen waren. Het waren er twee of drie”, vertelt Vital Mayer, de eigenaar van de boot. Toen ze het roer aanvielen, beseften we het gevaar. “We realiseerden ons dat het orka’s waren. Dat was schrikken,” geeft hij toe.

Beperkingen

Twee jaar geleden heeft de kustautoriteit Capitanía Marítima zelfs beperkingen opgelegd aan het zeilen met boten zoals degene die nu is gezonken, op een afstand tussen twee en negen mijl van de kust. Deze beperking, die het hoogseizoen treft, heeft echter niet voorkomen dat de walvisachtigen agressief blijven. Bij een andere aanval hebben vier orka’s het roer van een andere zeilboot gebroken, maar ze zijn vertrokken zonder verdere schade aan te richten.

Het zeilseizoen begint intens en wat eerder als hinderlijk werd beschouwd, heeft nu al zijn eerste materiële slachtoffer geëist. De ‘Alboran Champagne’ zal niet meer varen en zeilen in de Straat van Gibraltar is nu een risicovolle onderneming geworden. Zeilliefhebbers moeten extra voorzichtig zijn.

Lees ook: Orka-aanvallen op boten voor Spaanse kust verklaard door deskundigen

De Kustwacht wijst erop dat mocht je je op een (zeil)boot bevinden en een groep orka’s zien het belangrijk is om een reeks richtlijnen te volgen. Vermijd allereerst allerlei prikkels op het dier, hang niet overboord om vallen te voorkomen. Zet de motor direct af, zwijg en probeer de dieren niet met lawaai af te schrikken en neem direct contact op met Tráfico Marítimo om hun situatie door te geven en voor het geval je hulp nodig zou hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk