Zelfmoordcijfer onder minderjarigen in Spanje hoogste in tien jaar tijd

door admin
Zelfmoordcijfer onder minderjarigen in Spanje hoogste in tien jaar tijd

Tussen 2020 en 2022 registreerde Stichting Anar in Spanje, die zich inzet voor de bescherming van kinderen en adolescenten, schokkende cijfers. De stichting doet sinds 2012 onderzoek naar zelfmoord(pogingen) onder minderjarigen en bestudeerde 600.000 hulpvragen in verband van suïcidaal gedrag bij minderjarigen.

Spaanse stichting registreert schokkende zelfmoordcijfers onder jongeren

Sinds 2012 zijn er 9.637 gevallen van zelfmoord onder minderjarigen geregistreerd. Uit hun onderzoek blijkt zelfs dat zes op de tien jongeren onder de 18 jaar ooit een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Hoewel 2022 nog niet tot een einde is gekomen, heeft het zelfmoordcijfer onder minderjarigen nu al een record bereikt: In 2022 pleegden er tot op heden 906 jongeren zelfmoord, het hoogste cijfer in de afgelopen tien jaar.

Deze cijfers zijn aanzienlijk te noemen. Nog zorgelijker is volgens de stichting dat tussen 2019 en 2022 slechts 44 procent van de minderjarigen met suïcidaal gedrag vervolgens psychologische hulp heeft gekregen.

Wat is het profiel van Spaanse jongeren in de risicogroep?

Van alle jongeren die om het leven zijn gekomen door zelfmoord valt op dat het veelal 16-jarige meisjes zijn, in veel gevallen zijn ze niet-Spaans en zijn ze ooit slachtoffer geweest van (seksueel) misbruik. De grootste risicogroep als het gaat om zelfmoordpogingen zijn jonge vrouwen tussen de 14 en 17 jaar die in het verleden zijn weggelopen, aan zelfbeschadiging hebben gedaan en/of slachtoffers zijn geweest van misbruik.

Ook lopen jongeren die zich verbonden voelen bij het LGTBIQ+-collectief een grotere kans op suïcidaal gedrag omdat zij vaker te maken krijgen met sociale uitsluiting. Geweld en pesten kunnen voor een groot deel gelinkt worden aan suïcidaal gedrag. De stichting laat weten dat momenteel de meest voorkomende vorm van pesten cyberpesten is.

Risicosignalen voor ouders en scholen in Spanje

Stichting Anar waarschuwt ouders en scholen dat er zich vaak verschillende signalen voordoen bij kinderen die kampen met (geestelijke) gezondheidsproblemen en die vervolgens verband houden met suïcidaal gedrag: zelfbeschadiging, psychologische problemen zoals somberheid, depressie, angst- en eetstoornissen.

In Spanje is er ‘Teléfono de la esperanza’ (Telefoon van de hoop) met als doel om crisissituaties snel, gratis en anoniem aan te pakken en zo snel mogelijk de juiste hulp te bieden. Deze gratis adviesdienst is 24 uur per dag beschikbaar via de nummers 914 590 050 of  914 590 055.

Dit vind je misschien ook leuk