Zelftests vanaf volgende week zonder recept verkrijgbaar in Spanje

door admin
Zelftests vanaf volgende week zonder recept verkrijgbaar in Spanje

Farmaceuten waren al langer druk aan het uitoefenen op de Spaanse regering, omdat zij de zelftests al klaar hebben liggen voor de verkoop. Met de snel oplopende besmettingscijfers onder de niet-gevaccineerde jongeren in deze vijfde coronagolf ziet ook de minister van Volksgezondheid nu de noodzaak in van de eenvoudige zelfdiagnose voor covid-19. 

Zelftests effectief preventiemiddel onder jongeren

Nu de verkoop vanaf volgende week is vrijgegeven en er geen recept meer nodig is voor het kopen van een zelftest, hoopt Darias dat het testen voor jongeren zo laagdrempelig wordt dat zij op tijd preventieve maatregelen kunnen nemen bij een positief testresultaat.

“Het is noodzakelijk om de testcapaciteit van het Nationale Gezondheidssysteem uit te breiden om ook de mensen met lichte of zelfs geen symptomen, zoals vaak het geval is onder de jongeren, op te sporen en zo verdere uitbreiding van de pandemie tegen te gaan”, zei de minister. 

Roep om zelftests was groot

Afgelopen mei nog pleitte Darias voor het exclusieve gebruik van diagnostische tests binnen de professionele zorg. Net als de farmaceuten zijn ook meerdere autonome regio’s al maanden aan het vragen om de zelftests zonder recept beschikbaar te stellen. Deze verzoeken wees de regering herhaaldelijk van de hand. 

Net als Nederland, liggen de Sars-CoV-2-sneltests ook in winkels en apotheken in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië en Oostenrijk. In enkele landen zijn een beperkt aantal tests per persoon zelfs gratis. De Spaanse minister heeft nog geen verdere informatie gegeven over het prijsbeleid van de diagnostische tests in Spanje. 

Volgens minister Darias is er een duidelijk verschil waarneembaar in de besmettingscijfers van de mensen boven en onder de 40 jaar. In de eerste groep zijn nu de meesten gevaccineerd en is het besmettingscijfer tussen de 2,5 en 8,5 keer lager dan het gemiddelde in Spanje. De minste besmettingen worden nu geregistreerd in de leeftijdscategorie 70-79 jaar; onder de tieners (12 tot en met 19 jaar) is het besmettingscijfer 23 keer zo hoog. 

Stijgende curve leidt tot meer ziekenhuisopnames

Ondanks de snel stijgende curve, neemt de ziekenhuisbezetting niet evenredig toe. Ook het sterftecijfer als gevolg van covid-19 blijft volgens de minister laag. Toch riep Darias op voorzichtig te blijven, omdat meer besmettingen hoe dan ook tot meer ziekenhuisopnames zullen leiden. Darias liet verder nog weten volledig achter de autonome regio’s te staan die hun maatregelen opnieuw hebben aangescherpt. 

Momenteel is iets meer dan 46 procent van de Spaanse bevolking volledig gevaccineerd, 59 procent heeft nu ten minste één dosis vaccin gekregen. 

Dit vind je misschien ook leuk