Zes Spaanse luchthavens krijgen de hoogste Covid-19-veiligheidscertificering

door admin
Zes Spaanse luchthavens krijgen de hoogste Covid-19-veiligheidscertificering

Zes vliegvelden van Spaanse luchthavenbeheerder AENA hebben van de internationale organisatie Skytrax vijf sterren gekregen in het kader van het programma COVID-19 Safety Ratings. Dat is de maximale score die behaald kan worden.

De zes Spaanse luchthavens met de maximale rating zijn Alicante-Elche, Barcelona-El Prat, Madrid-Barajas, Malaga-Costa del Sol, Palma de Mallorca en Tenerife Norte. Skytrax is een internationaal gerenommeerd adviesbureau voor onderzoek en luchthavenstudies, het Covid-19 Safety Ratings-programma is het enige programma ter wereld dat specifiek voor de luchthavensector is opgesteld.

Veilig reizen, ook tijdens de pandemie

De Skytrax-accreditatie wordt wereldwijd beschouwd als een referentie voor de garantie van veilig reizen en de hoogste erkenning voor de doeltreffendheid van de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen op luchthavens. 

Controleurs hebben persoonlijk een bezoek gebracht aan de luchthavens en de maatregelen geïnspecteerd die AENA heeft genomen om de veiligheid van de passagiers en de werknemers te garanderen ten aanzien van de gezondheidssituatie, Bij deze controles zijn wel 175 verschillende veiligheidsprotocollen geëvalueerd die als reactie op de Covid-19-pandemie zijn ingevoerd. Ze hadden als doel om risico’s te verminderen en het welzijn van passagiers en luchthavenpersoneel te verbeteren.

Van desinfecterende gel tot ventilatiefilters

De auditors controleerden onder meer de Covid-19-informatieborden, de uitvoering van maatregelen om de toegang tot terminals te beperken; Covid-testfaciliteiten, het toezicht op het afstand houden, gezondheidscontroles, het toezicht op het dragen van mondkapjes, de beschikbaarheid en zichtbaarheid van alcoholhoudende desinfecterende gel, de verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en de luchtstroom en ventilatiefilters in terminals. Ook de netheid van en het toezicht op openbare ruimten, toiletten, cateringruimten en de veiligheidscontroles werden meegenomen in de rating. 

Sterke punten

De Skytrax-auditors noemden als sterke punten van de zes luchthavens de gezondheidscontroles, die zij tot de beste van Europa rekenen, de zichtbaarheid, beschikbaarheid en prestaties van het ‘Covid Protection Team, de ‘uitstekende en strenge’ toegangscontrole, de procedure en verrichtingen in de VIP-lounges en een duidelijke communicatie en imago.

Europese richtlijnen en samenwerking

Beheerder AENA heeft op zijn luchthavens meer dan 100 veiligheids-, hygiëne- en gezondheidscontrolemaatregelen genomen die gericht zijn op de bescherming, gezondheid en de veiligheid van passagiers en werknemers. Deze maatregelen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Ze zijn in samenwerking met het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) opgesteld en afgestemd met de EU-lidstaten en de internationale verenigingen van luchthavens (ACI) en luchtvaartmaatschappijen (IATA).

Sinds 2020 werkt AENA samen met het Spaanse ministerie van Volksgezondheid en de autonome gemeenschappen om gezondheidscontroles uit te voeren voor passagiers die aankomen op de luchthavens. Dit jaar heeft de organisatie op verschillende luchthavens ook ruimte vrijgemaakt voor de installatie van testlocaties voor vertrekkende passagiers.

Dit vind je misschien ook leuk