Mogen de mondkapjes na Pasen in Spanje ook binnen af?

door admin
Mogen de mondkapjes na Pasen in Spanje ook binnen af?

Hoewel er nog geen concrete datum is vastgesteld, heeft het voltallige Congres van Afgevaardigden een motie van de liberale centrumpartij Ciudadanos goedgekeurd. Hierin verzoekt de partij de plicht tot het dragen van mondkapjes in openbare binnenruimtes af te schaffen.

Terugkeer naar het oude normaal

Hoewel het aantal besmettingen weer licht toeneemt is de terugkeer naar het oude normaal van vóór de corona-uitbraak sinds afgelopen Kerst in een stroomversnelling geraakt. De omikronvariant heeft zich gestabiliseerd en leidt tot minder ernstige ziekteverschijnselen. De regering heeft daarom een aantal maatregelen al teruggedraaid. Buiten hoeven mensen geen mondkapje meer te dragen en de periode dat mensen in quarantaine moeten is verkort van 7 naar 5 dagen. Bovendien hoeven mensen met geen tot lichte symptomen niet meer in quarantaine. 

Discussie over mondkapje in binnenruimte

De volgende stap is het afschaffen van het dragen van mondkapjes in binnenruimtes. Deze maatregel heeft in de afgelopen maanden echter tot veel discussie geleid tussen de politieke partijen. Desalniettemin heeft het merendeel van het Congres met het aannemen van de motie van Ciudadanos voor afschaffing van de mondkapjesplicht in binnenruimtes, hierover eindelijk een standpunt ingenomen.

PSOE steunt afschaffing mondkapjesplicht in binnenruimtes

De grootste partij van Spanje, de socialistische regeringspartij PSOE, heeft na enige aarzeling pas ingestemd met het door Ciudadanos geïnitieerde amendement. Wetenschappelijke bewijzen, de huidige epidemiologische situatie en omstandigheden in andere Europese landen hebben de partij uiteindelijk doen besluiten de motie te steunen.

Meer voorstanders

Ook de extreemrechtse oppositiepartij Vox heeft met de motie ingestemd. De andere progressieve regeringspartij Unidas Podemos heeft zich van stemming onthouden en de conservatieve christendemocratische PP, de Baskische PNV en de Canarische Coalitie stemden tegen. Dit resulteerde in 184 vóór, 91 tegen en 57 onthoudingen. Een uitslag waar de regeringscoalitie van de PSOE en Unidas Podemos niet omheen kan.

Wanneer mondkapjes definitief uit het straatbeeld?

De motie waarom het hier gaat geldt niet als een verplichting, zoals in het geval van een wetsaanname. De PSOE heeft daarom bepaald dat de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidsstelsel met de nodige stappen komt om de maatregelen ter beheersing van de pandemie opnieuw te bezien. President Pedro Sánchez zei afgelopen woensdag in de plenaire zitting dat het Ministerie van Gezondheid de datum van definitieve afschaffing van de mondkapjesplicht  bekend zal maken zodra medici het aanbevelen. Het laatste nieuws is dat dit woensdag 6 april zal gebeuren.

“Elke dag dichterbij de afschaffing”

De woordvoerder van Ciudadanos in het Congres, Edmundo Bal, merkte echter op een persconferentie na deze vergadering op dat “de regering niet zal willen negeren wat haar eigen parlementaire fractie voorstelt”. Het enige dat Sanchéz hierop te zeggen had was: “Elke dag zijn we een dag dichterbij de afschaffing.”

Eerdere zelfde motie van Vox verworpen

Opmerkelijk in deze hele kwestie is dat Vox eerder eenzelfde motie had ingediend voor afschaffing van de mondkapjeslicht behalve in ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. Hierbij kreeg de partij alleen de steun van Ciudadanos. De motie werd afgelopen dinsdag verworpen door de Commissie voor Volksgezondheid en Consumentenorganisaties, terwijl de PSOE-afgevaardigde Josefa Andrés het initiatief zelfs een “negationistisch plan” noemde.

Dit vind je misschien ook leuk